Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР проверява "Топлофикация София" за завишени сметки

Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нареди извънредна проверка на "Топлофикация София" заради подадени сигнали за завишени сметки. Проверката е разпоредена от председателя на регулатора Иван Иванов. КЕВР се е самосезирала от получени сигнали, както и от медийни публикации.

В случай, че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, КЕВР ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки, съобщават от комисията. След приключване на извънредната проверка на "Топлофикация София“ ЕАД Комисията ще обяви публично резултатите от нея. 

От "Топлофикация София" заявиха, че ще окажат съдействие на регулатора.

Мартенските сметки за парно са изчислени по високата цена на топлинната енергия, която действаше до 1 април 2020 г. Новата цена, утвърдена от КЕВР, влезе в сила от 1 април  и е с 26,5% по-ниска. Тя е 70,32 лв. за мегаватчас (без ДДС). Поради това се очакват по-ниски сметки за последния месец на отоплителния сезон, съобщават от столичната топлофикация. 

Освен това по данни на НИМХ средномесечната температура през март 2020 г. е била +6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година.

От началото на въведеното извънредно положение в страната на 13 март повечето от столичани трябваше да останат в домовете си, в резултат на което и общото количество потребена топлинна енергия е по-високо. Поради по-ниската температура и застудяването през последното десетдневие на  март тази година столичани са консумирали 430 323 мвтч топлинна енергия, докато през март 2019 г. консумацията е била 346 945 мвтч, съобщават от компанията. 

Според разчетите на Асоциацията на топлофикационните дружества цената на парното може да падне с 5 до 20%. От асоциацията твърдят, че в последните дни се разпространяват манипулирани твърдения и тълкувания относно внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране заявления на топлофикационните дружества за увеличение на цените на топлинната енергия.

Всички големи доставчици на топлинна енергия са подали в Комисията за енергийно и водно регулиране предложния за покачване на тарифите от 1 юли, включително и "Топлофикация София", която не е частно предприятие, а е собственост на Столичната община.Във Велико Търново е заявено увеличение на парното от 140,5%. От "Топлофикация София" са поискали цената да се увеличи с 20%. Нито едно от тези ценови заявления не може да бъде одобрено в този си вид.

Премиерът Борисов съзря провокация в заявките за вдигане на цените на парното и топлата вода. "Исканията от топлофикации за поскъпване на парното и топлата вода нямат логика и са провокации. Неслучайно няколко политици обиколиха сутрешните блокове. Българското правителство направи изключителен пробив с намаляването на цената на газ. Вместо да спрем дотам, постигнахме успех това да е със стара дата", заяви министър-председателят. 

Според сдружението на топлофикациите дружествата не са имали възможност да отразят намалението на газа в ценовите си заявления, тъй като задължителния срок за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март, тоест преди официалното обявяване чрез решение на новата по-ниска цена на газа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във