Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР продължава да ни сурвака с нови "ценоразписи"

Високите цени на природния газ и електроенергията доведоха до ескалация на политическото напрежение в страната. За пореден път в окото на бурята е председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. За разлика от предишните "вихрушки" обаче днес причините за недоволството срещу него и поверения му регулатор са "три в едно": безспорната му нелегитимност, след изтичането на мандата му през април 2020 г.; "волята" на управляващото мнозинство да го смени още до края на януари, въпреки установените със закон правила и процедури; непрекъснатите оправдания на регулатора, че той много иска нормални цени за бита и бизнеса, но международното напрежение непрекъснато му връзва ръцете.

 

За разлика от предишни политико-регулаторни драми, ситуацията през актуалния отоплителен сезон - ноември 2021-март 2022 г. - е силно деформирана в две допълнителни посоки: незаконно наложеният мораториум и умишления провал на договора за доставка на природен газ от Азербайджан.

"Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен, а рязкото им поскъпване би могло да бъде предотвратено, ако правителството временно бе свалило ДДС на енергоносителите до 10 процента! "

Това обясни пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов в четвъртък (6 януари). По негови думи, ако е имало временно сваляне на този косвен данък, токът и парното щели да поскъпнат само с 1-3 процента, а не с цели 11-13 процента. Тази мярка обаче не бе приета от правителството и парламента. Вместо това,

управляващите заложиха на мерки в подкрепа на бизнеса,

но те се оказаха крайно недостатъчни. И според бизнеса, и според синдикатите.

Заради изкуственото задържане на цените, доц. Иванов очаква рязкото им покачване след изтичането на мораториума. И още един дефект откри шефът на регулатора: мораториумът поставя потребителите в неравностойно положение - отоплението на газ и на дърва продължава да поскъпва, докато цените на електроенергията и на топлофикациите са замразени. Поради тези причини председателят на КЕВР е сезирал Европейската комисия, но едва ли някой очаква Брюксел да ни наложи някакви санкции. 

"Мораториумът бе приет без никакъв анализ, спонтанно. Резултатите от него ще се видят през следващите месеци, когато административното задържане на цените също ще трябва да бъде отчетено", категоричен бе Иванов.

Същото мнение споделя и енергийният експерт Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. Според него мораториумът е не само незаконен, но противоречи и на конституцията. Не толкова заради замразяването на цените, колкото заради удара върху правомощията на КЕВР.

"Водещ депутат и ръководител на парламентарна група обяви КЕВР за нелегитимна и за институция с изтекъл мандат, но нищо от това не е вярно. КЕВР си е легитимна и няма мандат по закон. Мандати имат само комисарите“, заяви Славчо Нейков също в ефира на националното радио. И уточни:

„Анонсът на премиера, че тези хора ще бъдат сменени, не защото им е изтекъл мандатът, а защото не обръщат достатъчно внимание на крайния потребител и не действат съобразно канона, нещо много сериозно и не трябва да бъде подминавано с лека ръка. Задачата на КЕВР не е да пази само крайните потребители. Задачата на КЕВР е да следи за оптималното развитие на пазара, защото всички участници на пазара са като скачени съдове!"

Непредвидените главоболия от мораториума

Първите „забравени“ от акта са битовите потребители на природен газ. Сметките за синьо гориво са нараснали в пъти за месец декември и валят оплаквания към газоразпределителните дружества. Жители на столичните квартали "Драгалевци", "Бояна", "Княжево", "Горна баня" се оплакват, че сметките им за газ - и то за еднофамилни къщи - са скочили от 400 лв. на над 700 лв. за месец. А за апартаменти от 50-80 квадрата - от 150-200 лв. на 370-550 лева.

Ситуацията е сходна с битовите потребители на газ в цяла България, но... най-лошото за тях тепърва предстои, защото от 1 януари цената на синьото гориво е с 30% по-висока и на никой не му се мисли за февруарските сметки!

Такива намерения има и правителството е заделило за целта 200 млн. лв. от бюджета. За момента обаче няма яснота как точно ще се използват средствата. Практиката сочи, че основната подкрепа ще е предимно за топлофикациите, а битовите потребители на газ може да очакват трохи от държавата като помощ.

Драмите с азерския газ

Вторият аспект на енергийната българска драма в наши дни е свързан с Азербайджан. И по-точно - с несбъднатите доставки на отдавна договореното синьо гориво от там. Притопляме накратко тази отдавна студена и банална вече "манджа". Идеята за изграждането на прословутия интерконектор възниква през 2009 г., но строителството му започва две петилетки по-късно - едва през 2019 година.

Първоначалният краен срок за пускане на съоръжението в експлоатация е юли 2021 г., още през март с.г. е удължен с... абе - докато  стане! През декември бе фиксиран нов краен срок - юли 2022 г., но както вървят нещата, най-вероятно и той няма да бъде спазен. Или, ако по някаква дивна случайност мрачната ни прогноза вземе, че не се сбъдне и интерконеторът проработи, ще гризнем другото "дръвце" - на партньорите от Азербайджан вече им е писнало да ни чакат и са коригирали "българската" цена на природния си газ в съответствие със световните борси. Тоест - вече да не е най-евтината ни енергийна опция. И затова, може би, в четвъртък (6 януари) от парламентарната трибуна енергийният министър Александър Николов предупреди, че загубите от забавянето на газовия интерконектор с Гърция може да достигнат 1.5 млн. лв. на ден. Ключовото словосъчетание е "може да достигнат..."

Нов повелител на КЕВР?

Сред депутатите започнаха спорове кой да поеме поста на Иван Иванов в енергийния регулатор. В момента председателят, макар и с изтекъл мандат,  спазва буквата на закона и остава на поста, докато Народното събрание не избере друг за поста.

Преди няколко дни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев съобщи пред медии, че за негов наследник се спряга името на Венко Сабрутев. Той е депутат от „Продължаваме промяната“, но засега е известен само с факта, че е син на бившия вече областен управител на Смолян Стефан Сабрутев.

"И аз силно се надявам да не си мислят, че ще сложат политическо назначение в КЕВР, за да могат да го управляват по начина, по който искат", обобщи сочната клюка Делян Добрев. Въпреки че докато ГЕРБ беше на власт, едноличният й вожд правеше точно това - назначаваше си калинки, които безпрекословно да изпълняват каквото им се каже. Имитирайки демокрация и върховенство на закона, разбира се. 

 

Пламен Симеонов

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във