Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР предлага водата в Перник да поскъпне с 3%

Поскъпване на водата в 24 града с между 1 и 9% обсъди Комисията за енергийно и водно регулиране. А сред градовете с увеличена цена попада дори и Перник, където има режим на водоподаването. Новите цени трябва да влязат в сила от началото на следващата година.

Кърджали е градът с най-голямо поскъпване на водата - с 9 на сто. 7-процентно е увеличението за София, Видин и Русе. В Габрово, Сливен, Смолян, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен пък скокът ще е между 4 и 6 на сто. В други 10 града се очаква поскъпване на водата с между 1-3%, сред тях попада и Перник, където има воден режим от седмици.

Комисията трябва да излезе с окончателно решение за вдигането на цените, което най-вероятно ще стане между коледните и новогодишните празници.

Дебатите бяха разгорещени. Много от присъстващите се обединиха около това, да няма поскъпване, поне не сега и не на местата, където има воден режим. А заседанието беше предшествано от протест пред сградата на регулатора. От регионалното министерство са се обърнали към КЕВР с предложение водата в Перник да не поскъпва, а дружеството да компенсира това като събере несъбраните взимания, които излизат на стойност 5 млн. лв.

Според омбудсмана Диана Ковачева повишаване на цената, включително и в Перник, град, който е на воден режим, е несправедливо към гражданите. "Ежегодно цената на водата се увеличава, но не се увеличава качеството. Сигналите до омбудсмана лавинообразно нарастват .Повишаването на цената на водата идва на фона на водната криза в Перник, която е поредното доказателство за състоянието на ВиК сектора", заяви Нина Бояджиева, началник отдел към Институцията на омбудсмана.

"Всички цени на други продукти и услуги ще се увеличат двойно и тройно. Няма стока или услуга,в която няма вода", категоричен е Георги Христов от гражданско движение "Днес".

"КЕВР не е социална институция. Нашата роля е да изчислим на база данни от НСИ прага на растеж на цените, т.нар социална поносимост. Цената на ВиК услугите е определена с решенията на КЕВР за одобряване на бизнес плановете на всеки ВиК оператор. По закон ние трябва да изпълним правомощията и задълженията тези цени след технически изчисления да бъдат утвърдени. Вече тези цени са пределни и е вътрешно решение на всяко едно търговско дружество кога и дали ще ги прилага в максималния размер, който ние сме утвърдили или ще прави намаление. Където потребителите имат проблеми с качеството на услугата, много е важно да се каже, че те могат да се обръщат към съда. Вече има няколко съдебни решения в различни райони на България, в които съдът е коригирал натрупаните задължения на ВиК услугите за определен период, тъй като е било доказано, че за този период услугата не е отговаряла на нормативните изисквания", заяви пред журналисти директорът на Дирекция "ВиК" в КЕВР Ивайло Касчиев.

По думите му в Перник авариите по водопреносната мрежа са се увеличили. Това означава, че местното дружество има много по-големи разходи за аварийни ремонти, отколкото са предвидени по план. На въпрос за предвиденото увеличение на цената на водата за града, Касчиев отговори, че това ще стане ясно следващата седмица. "Не мога да ви кажа още, защото се правят допълнителни изчисления. Мисля, че около 3% е увеличението. Дали ще стане факт зависи от директора на дружеството", посочи той.

Междувременно Перник минава на още по-тежък воден режим. Той ще обхване около 100 хил. души. Предложението е на ВиК-Перник. Вода ще има 8 часа вместо 2 пъти по 5 часа. Централните квартали ще имат вода от 14 до 22 часа. Аргументът на ВиК е, че когато водата се пуска веднъж, се избягват аварии.

"Въпросът е да направим правилните разчети, колкото и да са болезнени, за да имаме вода в онези зимни месеци, в които притокът към язовир "Студена" се очаква да бъде изключително нисък", обясни кметът на града Станислав Владимиров. Перник остава на воден режим до април. Тази прогноза направи кметът дни по-рано.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината е некомпетентното управление на ВиК-Перник.  

В петък стана ясно, че двама министри може да бъдат обвинени за водната криза в Перник. Районната прокуратура в града е заключила, че министрите на околната среда Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова "са нанесли щети и вреди за човешкото здраве, като не са направили необходимото, за да бъде избегната кризата с водоснабдяването на Перник". 

По неофициална информация постановлението на прокуратурата в Перник е било изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура в София. Тепърва ще се решава дали и на кого ще се повдигат обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във