Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР - по-богата и с повече права

Иван Иванов

Голяма бе седмицата за Комисията за енергийно и водно регулиране. Почти цялата работа на Народното събрание бе съсредоточена върху обновяването на състава на регулатора и ремонта на Закона за енергетиката. Комисията се сдоби с повече средства в бюджета си, голяма част от които вероятно ще отиде за заплати. Тя получи и нови правомощия и вече ще може да разследва пазарни злоупотреби.

Парламентарната комисия по енергетика се събра още във вторник (24 април) на четиричасово заседание, за да избистри промените в енергийния закон, преди да ги представи на вниманието на депутатите в пленарната зала. Тя проведе и изслушване на петимата кандидати, четирима от които ще бъдат включени в новия състав на енергийния регулатор. Трима от претендентите са досегашни членове на КЕВР - Ремзи Осман (предложен от ДПС), Александър Йорданов ("Обединени патриоти"), както и Георги Златев ("Воля"). И на практика те се състезаваха за продължаване на мандатите им. А новите имена бяха Пенка Трендафилова (издигната от "Воля") и Евден Николов (от "Обединени патриоти").

Кандидатите представиха концепциите си за дейността на комисията, но по-голямо впечатление направи пасивността на парламентаристите, които не им зададоха нито един въпрос. В крайна сметка бяха избрани Пенка Трендафилова, Александър Йорданов, Георги Златев и Ремзи Осман. Техните мандати са за пет години.

Колкото до измененията в Закона за енергетиката, те вадят от 1 януари 2019-а на свободния пазар почти всички производители на ток - топлофикациите, заводските централи. Първоначалната идея беше това да се случи още сега - от юли, но депутатите аргументираха по дългия срок с обстоятелството, че все още се очаква нотификация от Европейската комисия за когенерациите.

От лятото на свободната борса ще работят само ВЕИ-тата с мощност над 4 мегавата. Те ще имат договори, които ще компенсират разликата между пазарната цена и преференциалната цена, която имат по силата на различни европейски директиви. Тази разлика ще се покрива от Фонд "Сигурност на електроенергийната система". "Покриването" ще става чрез специална премия, определяна от КЕВР, която като регулатор ще има право да променя веднъж на шест месеца размера й, но само при извънредни обстоятелства. В нормална ситуация премията ще се определя веднъж годишно, до 30 юни, т.е. заедно с решението за цената на електроенергията на регулирания пазар.

Промените в енергийния закон увеличават сериозно и правомощията и парите на Комисията за енергийно и водно регулиране. Както вече стана дума, занапред тя ще може да разследва пазарни злоупотреби, получавайки достъп до телефонни разговори, данните от компютри и документация на проверяваните фирми. От ГЕРБ изтъкнаха, че правата на регулатора ще бъдат подобни на тези на колегите им от Комисията за защита на конкуренцията.

След двудневен дебат в пленарната зала енергийният регулатор получи и възможност да влияе върху големи сделки по сливания и придобивания в енергийния сектор. Това предложение беше внесено от "Обединени патриоти" във връзка с нарастващото напрежение около продажбата на активите на ЧЕЗ в България. КЕВР вече ще може да се произнася по сделки, когато има прехвърляне на над 20% от акциите на енергийни дружества. Но остава отворен въпросът дали ще може да вземе отношение по конкретната сделка между "ЧЕЗ Груп" и "Инерком"? Както и по какви критерии ще взема подобни решения?

Освен това в нейната каса вече ще остават таксите и глобите, които събира. По този начин бюджетът й вероятно ще набъбне повече от три пъти - до 11 млн. лв. (сега регулаторът получава държавна субсидия от 4 млн.). Немалка част от средствата ще отидат за заплати на служителите. Очакванията на Добрев са експертите в комисията да получават между 2000 и 3000 лв. месечно, а заплатите на шефовете на дирекции да скочат до 3500 лева. По този начин доходите на комисарите да доближат средните възнаграждения в енергийния сектор - 3800 лева.

Същевременно се предвижда работещите в КЕВР да бъдат преназначени на трудови договори и да загубят статута си на държавни служители. В резултат ще могат да получават бонуси за постигнати резултати и да бъдат награждавани с отличия, с предметни или парични награди до размера на основната месечна заплата. Ще има и средства за представително облекло на стойност до три минимални работни заплати, както и застраховки "Живот" и "Злополука" за сметка на бюджета на комисията. Последните промени се отнасят само до администрацията и няма да засегнат самите комисари и председателя им Иван Иванов, които се избират от парламента.

По предложение на управляващите, и по-точно на Делян Добрев, централите "Бобов дол", "Марица 3" - Димитровград, и ТЕЦ "Варна" няма да бъдат включени на регулирания пазар, независимо от исканията им, и няма да им се плаща за разполагаемост. Според бизнеса евентуално тяхно включване в микса на НЕК ще доведе до допълнителни плащания от 330 млн. лв. за година. Единствено ДПС се противопостави на текстовете, които предвиждат на пазара за потребителите да не се включват мощности, които работят при цена 10% по-висока от пазарната.

Остава висящ въпросът с т. нар. американски централи - ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". Стремежът е и тези мощности да продават тока си на енергийната борса. Ръководствата им изразиха готовност да трансформират сключените дългосрочни договори за задължително изкупуване на електроенергията им от НЕК на преференциални цени, така че да се запазят интересите и на инвеститорите, и на българските граждани. Както и да излязат на свободния енергиен пазар. В този случай, изглежда, че разликите в цената също ще се покриват от фонда за сигурност на електроенергийната система. Така или иначе, правителството не крие амбициите си да приключи казуса в рамките на няколко месеца, но няма да е изненада, ако разправиите продължат още дълго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във