Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР - островът на "обезглавеното" енергийно спокойствие

Владко Владимиров (в средата) - временно изпълняващ функциите на председател на енергийния регулатор
S 250 3e449ff1 2335 4235 a6e9 b4f3164f0525
S 250 ee4f4abb 441e 4686 8264 11bf15dfdc44

Всеки ден изскачат нови идеи от необятния български парламент. Само Бог знае какво още имат в главите си народните избраници от 45-тото Народно събрание, но сред въпросите, които още не са повдигали е и този за избора на нов ръководен състав на Комисията за енергийно и водно регулиране. Той може изобщо да не е в дневния им ред, но събитията в енергетиката рядко търпят отлагане. А решенията за сектора „на коляно“ и „в 12 без пет“ винаги досега са били контрапродуктивни.

 

Измина година откакто изтече мандата на председателя на енергийната комисия доц. Иван Иванов. През миналото лято депутатите от 44-тото Народно събрание не съумяха да назначат нов.

Конкурсът се провали с гръм и трясък след като единственият кандидат за тази позиция Пламен Младеновски, издигнат от квотата на ГЕРБ, се отказа от надпреварата. Управляващите уверяваха, че още през септември ще започнат нова процедура, само че уверението им някъде увисна по трасето. И до днес - вече цяла година

КЕВР работи малко на автопилот.

Оказа се, че и при това положение този орган е в състояние да взима адекватни решения, но нещата не могат да продължат по този начин до безкрай.

До избирането на нов шеф регулаторът уж щеше да бъде ръководен от Иван Иванов. По този начин бяха определени и новите цени на тока и парното, които влязоха в сила от 1 юли 2020-та. В момента обаче доц. Иванов е в болничен и с вътрешна заповед за временно изпълняващ функциите на председател на комисията е определен експертът Владко Владимиров.

Професионалната реализация на Владимиров е свързана основно с мини „Марица Изток“. Като последно, през 2015-та, той е бил техен консултант През годините назад е бил в управата и на Мини „Бобов Дол“, които сега са в частни ръце. В края на юли м.г. Владимиров бе преизбран за още един мандат в енергийния регулатор - отново от квотата на "Обединени патриоти".

На временния председател определено му предстоят напрегнати месеци. Май и юни обикновено са най-тежките и напрегнати за енергийната комисия. Именно тогава е необходимо

да бъдат одобрени новите цени на парното и тока. 

Тогава трябва да стане ясно и друго - кои производители ще работят за регулирания пазар и на какви цени ще продават "стоката" си. Това пряко засяга държавните НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ЕСО и ТЕЦ „Марица Изток 2“. На този етап КЕВР още не е обявила исканията на държавните мастодонти, но традиционно НЕК и ТЕЦ „Марица Изток 2“ искат сериозно увеличения на цените си по различните им компоненти. Причината е, че и двете дружества са в тежко финансово състояние. Силно се влошава в последните години състоянието на въглищната централа и тази тенденция ще продължи заради високите цени на квотите вредни емисии, които тя купува. Всъщност напоследък държавната ТЕЦ оцелява единствено благодарение на финансовите инжекции на БЕХ. Колко време обаче ще продължи това?

Извън държавната енергетика, КЕВР трябва да обсъди и исканията на електроразпределителните дружества за увеличението на тока за бита. Точно тук

комисарите ги стяга най-много чепика.

И то не защото исканията на ЕРП-тата са за ударно поскъпване. Просто политиците не са готови да приемат по-високи цени в момента. Всички виждаме как забавянето при определянето на цените на природния газ за април при „Булгаргаз“ създаде поредица от проблеми и скандали сред депутатите. А такова одобрение вече ще се прави всеки месец.

Освен всичко друго ще се наложи и взимането на решения по предложенията на топлофикациите, които традиционно настояват за нови, по-високи цени. Тази година дружествата са се раздали максимално, желаейки поскъпване с между 6 и 70 на сто. Конкретно столичната топлофикация е поискала увеличение с 15 на сто. Най-скромна в тези си искания е варненската "Веолия" – с едва 6 на сто. А най-сериозно поскъпване на топлоенергията са предложили топлофикациите в Перник и Велико Търново - съответно с 60 и със 70 на сто.

При производството на електроенергия чрез когенерация най-малкото искано увеличение е от 17 на сто и то е на EVN Топлофикация. Рекордьор е

пернишкото парно - с претенции за 40% по-скъп ток.

Припомняме, че Топлофикация "Перник" обяви неотдавна намеренията си да премине на природен газ и инвестира в нови газови мощности. Вероятно това е причината оттам да настояват бързо, бързо да им бъдат вдигнати цените на услугите.

В крайна сметка регулаторът ще има нелеката задача „да усмири“ тези искания и като всяка година да успее да запази социалния мир в държавата. Това обаче започва да изглежда все по-трудно и заради поредния удар, който ще трябва да понесе. Става дума за либерализираният пазар на електроенергия. След юни голяма част от малкия и среден бизнес ще трябва да купува ток на свободния пазар. Но на този сегмент цените са по-високи спрямо тези за бита, което е

нова предпоставка за скандали и протести.

Любопитен момент е, че всяко решение на КЕВР сега ще се подписва от човек, временно изпълняващо функциите на неин председател. Факт, който спокойно може да се използва от юристи и различни НПО-та за оспорване легитимността на новите цените пред съда. 

За капак, предстоят промени и в трансграничната търговия с електроенергия. Пазарното обединение на един от сегментите „Ден напред“ започва през май - с Гърция, а в края на годината и с Румъния. Там енергийната комисия има сравнително слаби функции, но ще й се наложи поне да наблюдава ситуацията, макар и с недоокомплектован ръководен състав.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във