Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР опроверга твърдението за поскъпване на парното с 20%, цената щяла да падне с 14%

"Заявявам категорично, че цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще бъде с 14% по-ниска от цената, която беше за миналия зимен период." Това съобщи на онлайн брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

По думите му намалението за столицата ще бъде с 15%.

Председателят на енергийния регулатор призова хората да не вярват на "изкривена информация и слухове".

"Объркването настъпи, тъй като беше сравнена цената за месец май с прогнозната годишна цена на топлинната енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 г. до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година. Това не само, че е правилният и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление", обясни Иванов.

Той допълни, че отчитането на реалното месечно потребление на топлинна енергия ще стане възможно с въвеждането на дистанционни топломери. 

В момента 94% от абонатите на парно отопление са на прогнозен годишен отчет. При тях е невъзможно месечно отчитане на топлинната енергия. До 2027 година всички абонати на парно отопление трябва да преминат към нови усъвършенствани средства за техническо измерване – топломери, които позволяват дистанционно отчитане.

Шефът на комисията даде за пример София, където общият брой на потребителите на парно е 430 000, а тези с дистанционно отчитане – около 30 0000 или само 6%.

"Ако се направи месечно отчитане, това означава, че на 1 число всеки месец трябва да се засичат топломерите на 400 000 абоната. Практически е невъзможно това да се случи. Ще бъде осъществено тогава, когато топломерите бъдат монтирани с дистанционно отчитане", увери Иванов.

Той коментира изказването на премиера Бойко Борисов от днес, че от регулатора "правят глупости и трябва да си ходят", тъй като и без това им изтича мандатът.

"Надявам се, че след изявлението на премиера процесът по избор на нов състав на КЕВР ще се ускори", изтъкна председателят на комисията.

По думите му, и неговият неговият мандат, както и този на четирима от членовете на регулатора е изтекъл още на 2 април, но въпреки това те са задължени от закона да изпълняват правомощията си до избор на нов състав.

"Народното събрание е органът, който трябва да организира и проведе избор на новия състав на КЕВР", отбеляза Иванов и продължи - "Последните 5 години във всички решения и становища на КЕВР законите и подзаконовата нормативна уредба са били спазвани стриктно. Всички наши решения са били в обществен интерес.

В сряда енергийният министър Теменужка Петкова също категорично отрече, че топлинната енергия ще поскъпне от 1 юли 2020 г. спрямо сега действащите цени, приети през май.

"Цената на природния газ е много по-ниска и такова основание за покачване на цената на топлинната енергия – няма. КЕВР определя прогнозна годишна средна цена на природния газ. Аз предполагам, че за да се стигне до това недоразумение някой е направил съпоставка с цената на природния газ за месец май, съпоставена с годишната средна цена, която КЕВР е определил", заяви Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във