Банкеръ Daily

Омбудсманът Диана Ковачева:

КЕВР определя цената на топлоенергията на око

От 1 юли се очаква значително повишаване на цените на тока и парното. Прогнозата на Комисията за енергийно и водно регулиране е средно поскъпването не електроенергията да бъде около 3% за страната, най-голямо ще бъде то за хората от Западна България - абонати на ЧЕЗ. Прогнозата е от края на май. Поскъпване се очаква и в цената на парното, на различните места - с различен процент. Средно за страната се предвижда топлоенергията да поскъпне с около 10 на сто.

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че скокът в цената на топлоенергията не е обоснован. Според нея експертите защитават интересите на дружествата, а не тези на потребителите. "Те се позовават на факта, че на световните пазари се увеличава цената на природния газ. Никой не споменава, че те не са ни виновни, че има едно изключително неадекватно законодателство в България за начина, по който се определя цената на топлинната енергия", каза Ковачева пред bTV.

Тя обясни, че става въпрос за Наредба №5, която е променена миналата година и според текста ѝ цената на топлинната енергия се променя само веднъж годишно, докато цената на природния газ се променя всеки месец. "Тоест, в началото на всеки отоплителен сезон се прави една прогноза за 12 месеца какви ще бъдат цените на топлинната енергия. Те не са свързани с цената на природния газ. Видя се, че КЕВР не успява да направи тази прогноза реалистично, защото по данни на работната група на КЕВР хората са надплатили 9 млн. лв. за предишния отоплителен сезон в резултат на разлики между цената на природния газ и цената на топлинната енергия. Цената се определя на око от КЕВР", обясни омбудсманът.

Според нея енергийният регулатор така се презастрахова. Общественият защитник посочи, че въпросът е дали ще има връщане на средства с изравнителните сметки за парно и как ще бъде отразено в цената на топлинната енергия.

Диана Ковачева изтъкна, че цената на топлинната енергия трябва да се преизчислява всеки месец, а не прогнозно за следващия сезон. Така според нея сметките ще бъдат по-реалистични. Тя очаква, че с излизането на изравнителните сметки ще завалят сигнали на граждани за надписване на фактури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във