Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР одобрява поскъпването на водата

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. Предвижда се увеличение в почти цялата страна от 0,1 до 9,26%. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1%. За София-град се планира увеличение с 6,64%.

Шумен, където водата е с лошо качество, е сред градовете, в които цената ще е най-висока - 3,4 лева на кубик. Предвижда се от догодина един кубик вода с добавена стойност да е 3,52 лева. Кметът Любомир Христов заяви, че ще бъдат използвани всички начини, за да се запази цената на водата в града.

Областите Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Националният браншов синдикат "Водоснабдител" към КНСБ подкрепя предложението на КЕВР за вдигане на цените с аргумента, че така биха могли да се повишат заплатите на работещите в сектора. Синдикатът представлява близо 10 хиляди души от общо работещи във ВиК сектора около 17 хиляди.

"Другият сериозен аргумент за увеличението е цялостното състояние на ВиК сектора и хроничният недостиг на финансови средства, на който сме свидетели от десетилетия. Когато има лошо управление и недостатъчно финансиране се стига до подобни явления, събития и ситуации, каквито имаме в Перник и на други места и са се случвали през годините и в миналото",  посочи пред БНР Евгени Янев, заместник-председател на Националния браншов синдикат "Водоснабдител". 

Той изтъкна, че страната ни е поела много ангажименти по линия на националното законодателство и на еврочленството си във връзка с качеството на питейната вода и на пречистването на отпадните води. За да се случи това в конкретни срокове ще бъдат необходими доста средства и тези средства няма да бъдат дадени наведнъж. Много малка част обаче от тези средства могат да дойдат чрез увеличаване на цената на водата, призна Янев.

По думите му има и друг проблем – липсата на квалифицирани кадри, например на ВиК инженери. Много от ВиК дружествата в страната разполагат само с по един такъв и то в предпенсионна възраст, а млади не идват основно поради ниското заплащане.

"778 лева е средното нетно възнаграждение, което един служител или работник във ВиК сектора получава, слага в джоба си. Сами виждате, че разликата между тези средни възнаграждения и средните за страната е съществена. По наши данни говорим за 40% и ножицата се увеличава постоянно", допълни зам.-председателят на "Водоснабдител".

Facebook logo
Бъдете с нас и във