Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР одобри поскъпване с 14% на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди по-висока цена на природния газ за месец май. След подробен анализ на представените от „Булгаргаз” данни и документи и след изчисления съгласно ценовия модел, цената става 37,71 лв./Mwh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За сравнение сега цената е 33,19 лв., т.е. повишението е с почти 14 на сто.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени, съобщи енергийният регулатор. Увеличената цена на природния газ за май регулаторът обосновава с нарасналите цени на международните пазари.

"На проведеното на 27.04.2021 г. открито заседание изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов изнесе обобщени данни, които показват, че след внасянето на ценовото заявление на 9.04.2021 г. котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се покачват. Независимо от това цените за българските потребители остават с 10-11 % по-ниски в сравнение с цените на европейските газови пазари и страните от региона, заяви той, като поясни, че в ценовия микс, формиран от всички източници за доставка, са включени както количества природен газ по договора за доставки с ООО "Газпром экспорт", така и количества от газовото хранилище в Чирен и по договора за доставка на азерски газ", посочват още от КЕВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във