Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР не допуснала резки скокове в цените на тока и парното, похвали се Иван Иванов

Парламентът прие годишния доклад на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за 2018 г. "За" гласуваха 94 депутати, 29 - "против" и петима "въздържал се".  

По време на дебата шефът на енергийния регулатор Иван Иванов се похвали, че през миналата година КЕВР не е допуснала резки скокове в цените на тока и парното. По думите му Комисията се съобразила с нивата на доходите в България. И през 2019 г. КЕВР щяла да защитава обществения интерес, увери Иванов. 

Според него обаче все по-често цените за крайните потребители щели да се определят от външни фактори, сред които цената на въглеродните емисии, конфликтите в страните производители на суров петрол, цените на природния газ и др.

"По отношение на един важен сегмент- ценовите решения на КЕВР, ще отбележа, че по същество тази дейност на Комисията би трябвало при пълната либерализация постепенно да отпадне. Комисията ще продължи след няколко години единствено да определя регулирани цени за енергийно уязвимите потребители. Това, което е изискване на ЕК и което е заложено в директивата от 2009 г. е КЕВР в своите ценови решения винаги се ръководи от два принципа – да бъдат прозрачни решенията, и да бъдат балансирани, защото, за да имаме една устойчива енергийна система не трябва да се допусне да фалират енергийните дружества", отбеляза Иван Иванов пред депутатите в пленарната зала. 

От изявлението му се разбра, че през 2018 г. КЕВР се фокусирала върху либерализация на електроенергийния пазар, либерализирането на доставките на природен газ чрез изваждането на независимата енергийна борса на всички производители на енергия, които имат инсталирана мощност 4 MW. Той добави, че за да имаме устойчива енергийна система, не трябва да се допусне фалит на дружествата.

"По отношение на природния газ, съществен е нашият принос нормативно да обезпечим изграждането на интеконектора с Гърция в Стара Загора. Изключително важен елемент от нашата междусистемна свързаност", обобщи шефът на енергийния регулатор Иван Иванов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във