Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР настоява правителството да започне преговори с "Газпром" за по-евтин газ

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов призова българското правителство възможно най-скоро и бързо да започне преговори с "Газпром" за по-евтин газ.

Тази възможност се отвори след решение на Европейската комисия, което "БАНКЕРЪ" подробно описа. Според него България на практика може да поиска по-ниска цена, когато цената на газа й се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените. Новата цена трябва да отразява конкурентните континентални западноевропейски референтни стойности, включително цените на разпределителните центрове за втечнен газ. 

В случай, че страната ни направи такова исканe, но не постигне споразумение с "Газпром", следва арбитраж. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща изцяло посочените по-горе западноевропейски референтни стойности. Освен това арбитражът трябва да се провежда в рамките на ЕС. Арбитражните съдилища в ЕС са задължени да спазват и прилагат правото на ЕС в областта на конкуренцията. Комисията има право да се намесва в такива случаи като amicus curiae, уточняват от Брюксел.

Ако "Газпром" не се съобрази с българското искане, компанията може да бъде глобена с до 10 % от световния й оборот.

Шефът на енергийния регулатор отправи призива си в контекста на очакваното повишение на цените на електроенергията и топлоенергията, както и очакваното искане на "Булгаргаз" за драстично увеличение на природния газ с 16 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във