Банкеръ Daily

Илиян Василев за цената на природния газ:

КЕВР и "Булгаргаз" правят непазарни счетоводни трикове

Бившият ни посланик в Москва и енергиен експерт Илиян Василев прогнозира, че от 1 октомври цената на природният газ ще се повиши с 25%, а не с 20 на сто, както казват от КЕВР. Той упреква енергийният регулатор и "Булгаргаз" в "счетоводни трикове, които нямат никакво отношение към пазарните реалности". Според него при това поведение, накрая някой ще трябва да плати сметката.

"КЕВР обикновено играе с едни „открити“ надвзети приходи, счетоводни трикове, които нямат никакво отношение към пазарните реалности, и най-накрая някой ще трябва да плати сметката. По принцип тези социални функции се изпълняват от енергийните дружества, но тях ги декапитализираха тотално. В момента, ако  трябва да приложим изискванията на Търговския закон, една част от тях трябваше да бъдат в несъстоятелност. Но понеже са държавни и зад тях стои държавата, все се очаква, че в някакъв бъдещ момент ако БЕХ не може да помогне на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“, то тогава държавата ще увеличи капитала на БЕХ, ще налее едни пари. Да, тези пък пари по-нататък ще отидат да покрият разходите, но това не е икономика. Това е политика. Това са някакви упражнения по прехвърляне на едни държавни пари от данъкоплатците, за да покрият дефицитите от политика на правителствата", обяснява Василев.

Експосланикът ни е на мнение, че цените на природния газ ще продължат нагоре заради шока от зелените и климатичните политики.

"Те доведоха до това, че отказаха големите компании практически да инвестират в горива, особено в Европа, пък и не само в Европа. Това доведе до липсата на гъвкавост, на буферни капацитети в случай на криза, които досега винаги ги е имало, и когато примерно настъпят някакви неблагоприятни събития на пазара, веднага компаниите мобилизират ресурси и довеждат до пазара допълнителни количества. Сега най-големият производител на газ в света – САЩ, ако видите дори при тези стратосферни цени, броят на платформите, в които произвеждат шистов газ, и дори конвенционалните платформи не се увеличава толкова бързо, колкото би трябвало да предполагат пазарните сигнали. От друга страна пък в Русия има съчетание също на липса на достатъчно инвестиции", смята той. 

Илиян Василев отчита и покачването на цените на емисиите.

"Цените на тези емисии се изстреляха, и то поради злоумишлена политика на Европейската комисия, която изтегли от пазара различни разрешителни за емисии, тоест, създаде изкуствен дефицит от една страна, натрупаха се 1.5 милиарда разрешителни в резерва, които бяха изтеглени. И като издърпате от пазара тези разрешителни, цената върви нагоре. Нещо повече, те допуснаха нещо, което е абсолютно недопустимо – на пазара на емисии трябваше да играят, тоест, да търгуват и продават само заинтересовани лица, с пряко отношение към проблематиката емитенти, и тези, които спестяват емисии. А Европейската комисия допусна на пазара да играят хедж фондове и всякакъв род финансови спекуланти, които купуваха, препродаваха, особено държаха на къси позиции, които са най-спекулативни, и нещата се изстреляха в 62 евро на тон", уточнява анализаторът.

По думите му тези пари не отиват в защита на околната среда, не отиват да почистват, да си построим пречиствателни станции, да си изчистим всичко, а те отиват за едни финансови спекулации, за форсирано налагане на нови технологии.

Василев упреква властите, че не са взели значително количество договорен азерски газ, който е по-евтин от руския. 

"Има наслагване на геополитика. В България целият истаблишмънт, който е в енергетиката, особено в природния газ, той друго освен „Газпром“ не знае, и ги подозирам, и то това е от подозренията, в което като видиш класиката – патицата, която ходи като патица, кудкудяка като патица, значи е патица, тоест това е подозрение, което е сигурност. Зная, че този договор с азерите беше подписан с голям натиск върху ръководството на „Булгаргаз“, който така и не го прие като възможност, а го прие като досадна необходимост, тъй като необходимостите на „Булгаргаз“ бяха така или иначе обезпечени с договор и субсидии. Сега изведнъж се появи още 1 милиард, тоест, те започват да мислят, че към задължителните количества по руския договор от 2.5 милиарда, като им се добави 1 милиард, и те вече няма какво да го правят", казва още Илиян Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във