Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР: България има 13 участия в Съвета на регулаторите през 2016 г.

За около две години България има само две участия в Съвета на регулаторите, а за 2016 г. те са 13, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов във връзка с основни акценти в международното сътрудничество на КЕВР и механизми за регионализация на енергийните пазари, цитиран от "Фокус".

„Когато този състав на КЕВР пое своите отговорности заварихме ситуация, в която българският регулатор беше практически абсолютно изолиран от органите, които хармонизират регулаторната дейност“, коментира председателят на КЕВР.

Той отчете, че през изминалата 2016 г. през месец април регулаторът е осъществил една много важно инициатива с цел да покаже, че е част от семейството на европейските регулатори - да организира регионална конференция на регулаторите от Централна и Източна Европа. Заедно с това се е провела една широка дискусия за насоките на развитие на либеразицията на електроенергийния пазар и възможностите за създаване на регионален пазар.

За  2016 има сключени три договора – румънския регулатор и с водните на Албания и Косово. Освен това регулаторът беше поканен и взел участие в работни групи от страна на България в ЕК във връзка с енергийната бедност и газовия хъб в България. По отношение на дейностите за ВиК, председателят на КЕВР посочи, че комисията има пълноценно участие в програмата „Водата на река Дунав“, в която участват всичките страни от Дунавския регион. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във