Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР: Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди новите цени на тока и парното от 1 юли на редовно заседание във вторник (4 юни), предаде репортер на "Банкеръ". Становища пред Комисията за енергийно и водно регулиране представиха регионалните топлофикационни дружества, както и електроразпределителните компании.

"Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на дружествата, цената на електроенергията и на топлинната енергия за бизнеса и бита ще се покачи най-малко с 50-60 процента. Потребителите не могат да понесат това увеличение", посочи председателят на регулатора Иван Иванов на брифинг, като уточни, че окончателното решение за цените ще бъде взето в края на месеца. 

В последните си доклади енергийният регулатор предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на сто. 

Най-голямо следва да е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България – с 3.38 процента.

Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград - 17.53 %, и Габрово - с 12.53 на сто. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново - със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе - 3.86 %, Перник - 1.77% и Варна - 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен - с 0.4 процента.

На заседанието присъства и омбудсманът Мая Манолова.  Пред журналистите Манолова заяви, че не одобрява процедурата на КЕВР. Според нея би било нормално представителите на ЕРП-тата и топлофикациите да представят аргументите си в присъствието на граждански организации и да има диалог.  Това ще се случи постфактум, каза Манолова, тъй като обектите на тези доклади, ЕРП-тата и топлофикациите вече ще са изразили своите позиции, без да са чули възраженията, предложенията и тревогите на гражданите.

„Не разбирам защо КЕВР постави каруцата пред коня, като този път първо ще обсъди цената на парното, на топлата вода и на тока, а след това ще се заеме с цената на природния газ“, каза омбудсманът и подчерта, че не е видяла тревога нито от страна на КЕВР, нито от страна на топлофикациите за негативните констатации в Доклада на работната група. Там се отбелязва намаляване на произведеното количество топлинна енергия, увеличаване на технологичните загуби, неизпълнение на ремонтните програми и нарастване на дела на разходите в себестойността на произведените количества топлинна енергия.

Манолова коментира и заявените намерения за повишаване на работните заплати в топлофикациите. “Като омбудсман подкрепям повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати, при положение, че финансовото състояние става все по-тревожно, на практика топлофикациите потъват“, каза омбудсманът по повод натрупаните загуби за столичната топлофикация, които според нея са някъде в рамките на 600 милиона за последните пет години. 

Мая Манолова акцентира върху повишаването на цената на парното, като каза, че за три години, от юли 2016 г., цената се е увеличила с повече от 50%: „Тоест тенденцията се запазва – повишава се цената на природния газ, повишава се парното, но когато пада цената на природния газ, парното не просто остава същото, то продължава да се повишава. Това е исторически е най-високата цена“. 

Проблемът според нея е, че хората нямат възможност да плащат тези цени, което няма да подобри и финансовото положение на топлофикациите. „Те не могат да ги плащат първо, защото са много високи и второ не ги плащат, защото са нечестни, защото нямат доверие в начина, по който се определят сметките, включително и в начина, по който се вдигат цените“.

Обсъжданията за новия ценови период продължават в петък (7 юни).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във