Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кенет Ароу е с Нобел за икономика за приноса си в теорията за благосъстоянието

Кенет Ароу е известен с теорията за общото икономическо равновесие.

На днешния ден можем да си спомним за най-младия човек, получавал Нобелова награда за икономика - Кенет Ароу (Kenneth Arrow), на 51 години. Американският икономист е роден на 23 август през 1921 г. в Ню Йорк Сити (САЩ) в семейство на евреи. Той завършва Колумбийския университет с магистърска степен през 1941 година. В активните си години Кенет Ароу преподава в Чикагския, Харвадския и Станфордския университет. Ароу работи в областта на теория на игрите - клон от приложната математика или по-точно дял от нея, за изследване на операциите, който изучава стратегически математически модели и взимането на решения в конфликтни ситуации.

Кенет Ароу печели Нобелова награда за икономика през 1972 г. заедно с Джон Хикс за пионерния им принос в теорията на общото икономическо равновесие и в теорията за благосъстоянието.

Кенет Ароу е известен с теорията за общото икономическо равновесие (general equilibrium theory), която е клон на теоретичната неокласическа икономика. Тя се стреми да обясни поведението на предлагането, търсенето и цените в дадена цялостна икономика с няколко или много пазари, като се опитва да докаже, че равновесни цени за стоките съществуват и че всички цени са в равновесие, оттук и общо равновесие, в контраст с частичното равновесие. Както с всички модели, това е абстракция, направена на база на реалната икономика, тя е създадена, за да бъде удобен модел, едновременно смятайки равновесните цени като дългосрочни цени и смятайки (понякога) актуалните цени като девиации от равновесието.

Сред видните студенти на Ароу са и Джон Чарлс Харшани и Майкъл Спенс, които също получават Нобелова награда за икономика - първият през 1994 г., а вторият – през 2001-а.

Кенет Ароу умира на 21 февруари 2017 г. в Пало Алто – един от градовете на Силициевата долина в Западна Калифорния.

Сър Джон Ричард Хикс (на английски John Richard Hicks) е един от най-бележитите и влиятелни икономисти на ХХ век. Той е професор в Оксфордския университет през по-голямата част от живота си и получава Нобелова награда през 1972 година. Той развива известните compensation criteria (критерии за компенсация или компенсаторни критерии) през 1939 г. с цел сравняването на качеството на живот.

Неговият най-важен принос е модел, основан на теориите на Джон Мейнард Кейнс, който обяснява икономиката като баланс на три стоки: пари, потребление и инвестиции.

Джон Хикс е роден на 8 април 1904 г. в Уоруик, Англия. Той умира на 20 май 1989 г. в Блокли, Англия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във