Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЕДБЪРИ С НОВА СХЕМА ЗА ДОСТАВКИ НА КАКАО

Напоследък времената не са сладки за Кедбъри швепс (Cadbury Schweppes) - производителя на захарни изделия с най-големи продажби в света. Американският инвеститор активист Нелсън Пелц, специализирал се в реорганизирането на компании от хранителната промишленост, който притежава 3% дял и в британската група, се домогва до повече влияние в управлението й. Именно той успя да накара мениджърите й да вземат решение да отделят своето поделение за сладкарски изделия от това за производството на безалкохолни напитки. Но сега Кедбъри не е сигурна дали иска да осъществи този план и през последната седмица на януари удължи срока за продажбата на американското си поделение, тъй като не е доволна от ситуацията на фондовите пазари. Същевременно цените на суровините достигнаха рекордно високи нива, а постоянните кампании, предупреждаващи потребителите за опасностите и вредите от затлъстяването, допълнително усложняват положението за британската група.
Така че съобщението на компанията от 28 януари за нейния проект, наречен Кедбъри коукоу партнършип, отвлече за някое време вниманието на пазарите от тези проблеми. Кедбъри ще инвестира 44 млн. британски лири за 10 години в какаови ферми в Гана, Индия, Индонезия и Карибите. Около 70% от парите ще бъдат вложени в Гана, която осигурява на Кедбъри какаовите зърна за производството на шоколад в Англия. Ще започне с инвестиция от 1 млн. лири във фонд за семена тази година, но сумата ще се увеличи на 5 млн. лири годишно от 2010-а нататък. Целта на тази стъпка е да покаже на фермерите как да увеличат добивите си, използвайки торове и работейки съвместно. Компанията ще им помогне също да намерят допълнителни източници на доходи, като ги поощрява да сеят червени чушки и манго, които могат да растат под какаовите дървета, и кокосови орехи, които могат да растат над тях. Освен това Кедбъри е пуснала в експлоатация 850 кладенеца, всеки от които обслужва по 150-200 човека, като по този начин освобождава жените и децата от постоянното им задължение да носят вода и им дава време за други занимания. Компанията възнамерява също да финансира училища, учители и библиотеки.
Дали зад тази безспорно филантропска авантюра стои някакъв друг мотив? Без доставките на какао от Гана Кедбъри би загазила. Западноафриканската страна осигурява цялото необходимо количество какао за дейността на компанията в Англия и 70% от суровината за производството й в останалата част на света. Специфичният вкус на Деъри милк, Крийм ег и други сладки продукти на Кедбъри се дължи точно на висококачественото какао от Гана. Компанията купува една десета от какаовата реколта на страната, която е вторият най-голям производител в света след Кот д'Ивоар.
Тревожни камбанки започнаха да звънят в централата на Кедбъри, когато финансирано от самата нея проучване, извършено от университетите в Съсекс, Великобритания, и в столицата на Гана - Акра, установи, че средният добив на един производител на какао е паднал до 40% от потенциалната реколта и че децата на какаовите фермери вече не искат да работят в семейния бизнес. Фермерите в африканската страна имат средно по шест деца и обработват мънички парчета земя от по около два хектара. Доходите на някои от тях са много ниски - около 450 англ. лири годишно.
Затова компанията реши да предприеме нещо, което се надява, че ще й осигури необходимите какаови доставки и ще ги направи да изглеждат добродетелни. Тя би могла да се включи във влиятелното международно движение за честна търговия и етично производство Феъртрейд, което се опитва да осигури на фермерите в развиващия се свят приемливи печалби независимо от колебанието на цените на международните стокови борси, като фиксира минимални цени и дава допълнителна премия на фермерите за реинвестиции и социални проекти. Но в Кедбъри са установили, че проблемът в техния случай е производителността, а не цената. Какаото от Гана се търгува с 10% над средната световна цена от 1176 британски лири за тон. Затова компанията е разработила своя собствена схема, която прилича на тази на Феъртрейд в някои отношения, но дава възможност за по-голяма гъвкавост. (За една от своите марки шоколад Кедбъри използва какао от Белиз с Феъртрейд сертификат.)
Активистите от Феъртрейд посрещнаха сдържано схемата на Кедбъри. Съвсем естествено е движението и големите корпорации да не са на едни и същи позиции. Механизмът за регулиране на цените на Феъртрейд има за цел да предпази малките производители от сътресенията на променливите стокови пазари и свободната търговия, а мултинационалните корпорации прегръщат капитализма без забранени хватки. Все пак компаниите намират начини да подобряват съдбата на дребните фермери и да поизлъскат собствената си репутация, без да поемат задължения към правилата на движението Феъртрейд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във