Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Kазусът с журналистката Силвия Великова стигна до Еврокомисията

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България излезе с позиция по повод свалянето от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова. 

"Управителният съвет на Съюза на съдиите в България e шокиран от новината за внезапното сваляне от ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на дългогодишния журналист Силвия Великова. Като водещ и редактор на предаването „Преди всички“ и изявен съдебен репортер Силвия Великова в продължение на петнадесет години изследваше внимателно, задълбочено и всеобхватно процесите в съдебната система и информираше обществото по обективен и професионален начин за тях", се казва в писмото, което е адресирано до  заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и до еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова.

От организацията подчертават, че е неправилно е случаят да се разглежда като частен и наивно да се отмине като рутинно управленско решение на електронна медия. Според нея това действие е скандално запушване устата на журналист в съдебния ресор, който не се страхува да задава въпроси.

"Отстраняването й от ефир, и то непосредствено преди приключване на процедурата за избор на главен прокурор, е загуба за обществото и поставя в риск неговия достъп до достоверна и всеобхватна информация", се казва още в писмото.

В същото време с позиция до медиите излезе и ръководството на БНР. Управителният съвет съобщава, че журналистката не е свалена от ефир, но е променен графикът ѝ на водене. Изтъкнати са три причини за това решение. 

Първо, Великова не дава различни гледни точки в предаването си и проявява пристрастност. Второ, заради нея на БНР е наложена глоба от СЕМ за изнасяне на лични данни в ефир. Това е станало в материал, подготвен от Силвия Великова, се посочва в съобщението, но не се цитира конкретният казус. Третата причина е, че по време на годишния си отпуск, "в нарушение на Кодекса на труда, тя е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест." 

Както "Банкеръ' съобщи, журналисти от много медии излизат днес на протест в защита на свободата на словото. Той ще е от 12.00 часа пред БНР.  В четвъртък първо бе пенсиониран директорът на програма "Хоризонт", а впоследствие от ефир бе свалена дългогодишната съдебна репортерка и водеща на програмата Силвия Великова.  Множество нейни колеги късно снощи излязоха с декларация в нейна подкрепа, което в крайна сметка доведе до връщането й зад микрофона на "Хоризонт".

Тази сутрин обаче се разбра, че сигналът на програмата е заглушен в цялата страна. Официалният мотив е "техническа профилактика". От СЕМ съобщиха, че ще започне проверка по случая. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във