Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Казусът с горенето на отпадъци се заплита

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник издаде акт за спиране на два от парогенераторите на "Топлофикация-Перник". Това стана във вторник (3 септември) с решение на Министерството на околната среда и водите. От там уточниха, че санкцията е заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса.

Този ход на ведомството на Нено Димов последва разпореждането на главния прокурор Сотир Цацаров за проверки в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, като се очаква те да приключат в едномесечен срок.

Държавата се задейства, след като перничани излязоха на протест пред общината заради неприятните миризми в града. По данни на ековедомството обаче от началото на годината до 1 септември няма сериозно замърсяване на въздуха - фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били отчетени превишени норми на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.

На 4 септември говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде някои подробности от инспекциите в четирите ТЕЦ-а. "Възложили сме проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци - дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено", уточни тя. Според нея е горена биомаса и RDF отпадъци, които "като самостоятелно горене не представляват проблем, но е налице несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване на материали в процеса на горене". А иначе проверката била възложена заради информация за опасност за екологичната сигурност на страната. За това на главния прокурор докладвал председателят на ДАНС. Нещо повече, справката съдържала данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горене на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда.

По този повод "Банкеръ" потърси мнението на изпълнителния директор на "Топлофикация Перник" АД инж. Любомир Спасов

Инж. Спасов, защо се стигна до спирането на "Топлофикация Перник"?

-  За мен спирането на работата на нашето дружество е изключително неправомерно и скалъпено по един изключително неправдоподобен начин. Първоначално бяха хвърлени редица обвинения върху нас, че изгаряме отпадъци, но след като проверката на РИОСВ – Перник официално установи, че не осъществяваме подобна дейност, бе намерена друга причина, която да се яви основен повод да бъдем спрени.

Какво следва от тези действия на държавата?

 - Първото, което ще усетят перничани е липсата на топла вода. Когато се наложи аварийно спиране на битовата гореща вода в рамките на ден-два, усещаме огромното недоволство от страна на жителите на града. Не искам и да си представя как ще им се отрази липсата на топла вода за по-голям и неопределен период от време.

Ако пък се стигне до там, че не получим право да произвеждаме и подаваме топлинна енергия през отоплителния сезон, който би трябвало да започне през следващия месец, съм убеден, че ще се стигне до огромен хаос и сериозно недоволство от нашите абонати. Не бива да забравяме, че благодарение на работата на нашето дружество жителите на гр. Перник получават възможност да се отопляват по най-евтиния възможен метод. Ето защо смятам, че отговорните институции трябва да вземат този въпрос под внимание - със сигурност спирането на нашата работа за по-дълъг период от време ще доведе до множество проблеми.

Чуха се обвинения, че на територията на вашата топлофикация са складирани отпадъци...

- На една от нашите площадки са складирани отпадъци, но конкретното място сме отдали под наем на външна фирма. Въпросните отпадъци, които се съхраняват там, стоят на склад. Към момента не се обработват или местят. Не мога обаче да отговарям и да поемам отговорност за намеренията на въпросната компания по повод бъдещето им. Ние просто сме им отдали под наем площ, която сега не използваме. Доколкото съм запознат споменатата фирма притежава официално разрешение за складиране на отпадъци, а и площадката отговаря на условията и правилата за съхранение на конкретния вид отпадъци.

Хубаво, но обвиняват предприятието ви, че е основният виновен за влошеното качество на въздуха в града?

- Вижте, изтъква се и се натъртва мнението, че оползотворяваме отпадъци и от това наше действие се усещат неприятни миризми. Но както вече казах, последната проверка на РИОСВ – Перник установи, че това не кореспондира с истината. Така че е редно тези спекулации да бъдат прекратени.

Не съм аз човекът, който да информира обществеността за източника на тези миризми, но според мен е редно действително обещаните от министър Димов проверки на индустриалните дружества в района, да бъдат осъществени във възможно най-кратки срокове. Единственото, на което бих искал да обърна внимание, е фактът, че гражданите на Перник, явяващи се по телевизията с коментари за наличие на замърсяване на въздуха, започнаха да твърдят, че вече неприятни миризми не се усещат. Това се случи много преди официално да спрем работа. Тоест, качеството на въздуха се беше нормализирало, въпреки че ние продължавахме да осъществяваме нашата дейност.

Какви са намеренията ви от тук нататък?

- Подали сме инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци в нашата производствена дейност. Тази заявка с всички прилежащи към нея документи са в процес на разглеждане от компетентните органи. Заявили сме това наше желание, но нямаме разрешително за извършване на подобен тип дейност и затова не я осъществяваме. Нямаме намерение да работим в разрез със законите на нашата държава, както и с европейските правила и директиви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във