Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Катар ни предлага да създадем съвместна компания в областта на храните

Създаване на съвместна компания - акционерно дружество, специализирана в областта на храните. Това е предложил на страната ни катарският министър на околната среда Ахмед бин Амер Ал Хумейди при разговори с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят се срещна с катарския екоминистър и водената от него делегация, съобщи правителствената прессслужба.

В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании, произвеждащи месо, плодове и зеленчуци.Условията по създаването на компанията ще бъдат предмет на обсъждане между двете страни през следващите два дни от посещението на делегацията.

Премиерът Борисов и министър Ал Хумейди са се договорили да бъде създадена и комисия от правителствени представители на България и Катар, чиято цел ще бъде да задълбочи съвместното сътрудничество. Пред представителите на Катар министър-председателят е гарантирал за високото качество и безопасността на българските храни, както и че производството им отговаря на всички европейски стандарти.

„В съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив има голям интерес към българската продукция", е посочил Мохамед Ахмед Алобейдли член на борда на директорите на Катарската търговска палата и председател на Комитета по земеделие. Министър Ал Хумейди е уверил българския премиер, че Търговската палата на Катар ще бъде двигател за засилване на сътрудничеството и търговията между двете страни, както и че катарски фирми ще направят бързо проучване на българския пазар.

„Доброто приятелството между Катар и България е предпоставка за едно добро начало за задълбочаване на съвместната ни работа", категоричен е бил министър-председателят Бойко Борисов.

Двете страни са изразили надежда, че по време на срещи в понеделник между катарската делегация и представители на български фирми, производители на плодове, зеленчуци и агнешко месо ще бъдат постигнати конкретни договорености.

Facebook logo
Бъдете с нас и във