Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Катар изпълни министерските сърца

Някаква огромна страст тегли нашите управници към Катар. Мине не мине месец - два и хоп някой министър се запътил към Доха. Дали ги привличат огромните банкови сметки на тамошните шейхове с джапанки, или пък белнуват за златните плажове на Персийския залив - те си знаят. Но взаимоотношенията ни с арабската държава съвсем замязаха на сериал. Аха нещо да се случи и епизодът свършва. Следващия път суетнята започва отначало.


Арабската сапунка на българските власти започна ударно, за да се грабне аудиторията още в самото начало. Това стана преди близо две години, когато тогавашният премиер Бойко Борисов превърна в топновина визитата си в Катар, на която бе взел половината Министерски съвет и дори столичния кмет Йорданка Фандъкова. То бяха хвалби, то бяха фанфари... Но най-ярки са спомените за плажната фиеста на българската делегация, при все че по същото време трябваше да се провежда бизнес форум.


След като вълненията и коментарите около първата серия на катарския сериал отшумяха, през октомври 2012-а министърът на ГЕРБ по външните работи Николай Младенов отново посети Доха. Този път всичко мина тихо и кротко, без излишни изхвърляния и "грандиозни успехи". Поседя Младенов на меките фотьойли, поприказва с шейховете за пословичното сътрудничество в сферата на животновъдството, туризма и енергетиката и толкоз.


Тъкмо си мислехме, че арабската сага върви към безславен край, и през април 2013-а ни представиха поредния епизод. Тогава служебният вицепремиер Екатерина Захариева отиде в Доха да дири обещаните на Борисов милиони и пак да прокарва път за износа на български стоки. От петдневния й престой там, общо взето, стана ясно, че парите едва ли не са налице и само чакат да ги вземем. Ролята на Захариева обаче ще се запомни с друго - лансирането на строителните ни компании за участие в големи инвестиционни проекти на емирството. Сюжетът, разбира се, съвсем не е избран случайно, тъй като Захариева и съпругът й Ангел (който ръководи архитектурното дружество "А и А архитекти") имат много тесни отношения със строителната фирма "Линднер имобилиен мениджмънт" (изградила "Бизнес парка" и затворения комплекс "Резиденшъл парк"). Въпросната компания се ръководеше от Росен Плевнелиев преди влизането му в политиката.


Страстта по Катар в сърцата на управниците ни продължи да гори и след парламентарните избори. През ноември 2013-а в креслото до шейх с бял диш-даш седна Красин Димитров - заместник-министър на икономиката и енергетиката. Но в интерес на истината тази серия не успя да предложи нищо ново на зрителите. Като на повторение пак станахме свидетели на огромния интерес, проявяван от Катар към инвестиции у нас в сферата на инфраструктурата, недвижимите имоти, земеделието, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Не бяха пропуснати и големите възможности, които имаме за износ на агнета, минерална вода и пчелен мед.


Сюблимният момент обаче настъпи тази седмица, когато министър Драгомир Стойнев се появи в целия си блясък в Доха. Със същия плам, както при посещението на Бойко Борисов, той започна да тръби за феноменалните бизнес връзки, които ще създаваме с арабската страна. Щели сме дори да изнасяме строителните материали за подготовката на емирството за Световното първенство по футбол през 2022 година. Стойнев обсъди за пореден път и реализацията на скоростния път "Русе-Свиленград", но енергията му бе насочена другаде - в изграждането на регионален приемен терминал за втечнен природен газ на северното гръцко крайбрежие на Егейско море, от който катарският газ щял да бъде доставян в България и съседните държави.


Сега с нетърпение очакваме следващия епизод на сериала. Ще гледаме и ще се подсмихваме. Защото нито агнетата ни могат да конкурират австралийските и новозеландските, които сега си похапват шейховете, нито строителните ни материали са на ниво. А приказките за втечнения газ са като извадени от 1001 нощ. И няма да е чудно, ако накрая се окаже, че държавниците ни са се размотавали до Катар я за разнообразие, я за да уредят някой частен интерес. Ето пиарката на бившия земеделски министър Мирослав Найденов - Кристина, вече създаде цяла своя "Българо-катарска бизнес асоциация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във