Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Катар е обещал да доставя в Европа до 15 млн. т природен газ

Катар е обещал доставя в Европа между 12 и 15 млн. тона втечнен природен газ, ако Старият континент все още изпитва трудности с други източници на енергосурси. Това е заявил министърът на енергетиката на арабската страна Саад ал Кааби.

"Сега ние продавам около пет-десет милиона тона втечнен природен газ. През следващите пет до десет години искаме да бъдем най-големият продавач на LNG в света", е посочил ал Кааби.

Според него катарските власти очакват "огромен скок в производството на LNG" през следващите години. Увеличението трябва да дойде въпреки факта, че екипите по проекта, които работят за увеличаване на производството на гориво, трудно спазваха сроковете и бюджетите.
Една от първите страни в Европа, която успя да постигне споразумение с Катар за доставка на LNG на фона на рязкото намаляване на вноса на руското гориво поради санкциите, беше Германия. На 20 март германският вицеканцлер Робърт Хабек по време на посещение в арабска страна се споразумя за сътрудничество в енергийния сектор, което в бъдеще предвижда възможност за доставка на LNG за най-голямата европейска икономика. Тогава на срещата присъстваха и представители на енергийни концерни като RWE, E.ON и Uniper.
Според сключеното споразумение, Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC) трябва да достави 137 хил. куб. м втечнен газ на плаващия терминал на германското енергийно дружество "Ер Ве Е" в Брунсбютел, близо до Хамбург, още в края на декември. Освен това допълнителни количества от синьото гориво трябва да пристигнат в Германия и през следващата година. 

Основа на икономиката на Катар е добивът и преработката на нефт и природен газ. Нефтените запаси се оценяват на около 16 млрд. барела, с дневен добив около 790 500 барела. Годишният добив осигурява над 60 на сто от БВП и 70 на сто от държавните приходи. Около 85% от добива е предназначен за износ. Катар е разположен върху едно от най-големите находища на природен газ в света. Запасите от тази суровина надхвърлят 25.5 трилиона куб. м., което представлява повече от 5 на сто от световните запаси. По този показател страната се нарежда на трето място в света след Русия и Иран.

Основни вносители на катарския газ са Япония и Южна Корея, с чиито компании са сключени перспективни сделки за 25 години напред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във