Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАСПИЙСКИЯТ НЕФТ НАМЕРИ И ДРУГ ПЪТ КЪМ СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ

Каспийският нефт вече ще заобикаля Русия, коментираха световните медии пускането в експлоатация на нефтопровода Баку - Тбилиси - Джейхан. Още от самото начало трасето целеше да отслаби позициите на Русия в региона и да отнеме монопола й в транспортирането на нефт от Азербайджан и Централна Азия към световния пазар. Проектът, който започна през 1994-а, бе подкрепян от Вашингтон, а след газовата криза в края на миналата година и европейските страни се замислиха над изгодите от алтернатива на руските доставки. В близките години към нефтопровода ще се присъедини и Казахстан, който през юни подписа договор с Азербайджан. Всичко това сериозно засяга икономическите интереси на Русия, която досега чрез танкери превозваше около 140 млн. т нефт на година през Босфора и Дарданелите.
За изграждането на нефтопровода Баку - Тбилиси - Джейхан бяха похарчени над 4 млрд. долара, или с около 30% повече от първоначално предвиденото. Дължината му е 1770 км, от които над 1000 са на турска територия. Дневният му капацитет сега е 500 хил. барела на денонощие, като до 2008-а ще бъде увеличен до 1 млн. барела. От транзитните такси Турция ще печели около 200 млн. долара годишно.
Петролопроводът направи Турция безопасна транзитна страна и енергиен коридор на целия регион. Обемът на транспортирания нефт от Каспийско море до Джейхан в бъдеще ще бъде увеличен, като ще се доставя петрол и от Централна Азия. А когато в Джейхан започнат да пристигат доставки от Близкия изток, пристанището ще стане един от най-големите енергийни терминали в света, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер.
На дневен ред е и строителството на трасето Самсун - Джейхан, чрез което Анкара смята да пренасочи транспортиращите се в момент през Босфора казахстански и руски нефт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във