Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАСКАДАТА ДОЛНА АРДА - ПОДАРЪЦИ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО

На втория ден след Великден (25 април) ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) подписа договорите за каскадата Долна Арда. Изпълнението на проекта включва цялостна рехабилитация на хидроагрегатите на водноелектрическите централи Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. Освен това мощността на ВЕЦ Студен кладенец ще бъде увеличена с още 16 мегавата чрез инсталирането на допълнителен пети блок. Общата стойност на подписаните контракти ще надхвърли 65 млн. евро, съобщи изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков, а с начинанието ще се заемат две австрийски фирми - VA TECH Hydro и PORR Technobau und Umwelt.
Обявените от шефа на НЕК над 65 млн. евро, които ще бъдат платени за рехабилитацията на трите ВЕЦ-а, хвърлиха в смут експертите от бранша. Сумата е над три пъти по-висока от действително необходимите средства, заяви за в. БАНКЕРЪ отлично информиран специалист от електрокомпанията. Според количествено-стойностните сметки на НЕК по проекта Долна Арда, с които редакцията разполага, общата му стойност е 20 795 550 евро. Нещо повече - част от описаните дейности вече са изпълнени или в момента се реализират, показват документите. Тези сметки всъщност са крайният резултат от техническите и ценовите преговори между НЕК и представители на австрийските компании, проведени през 2005-а и в началото на 2006 г., уточнява същият източник, като около 30 на сто от тези близо 21 млн. евро на практика са за т.нар. консултантски услуги. А реалните разходи за оборудване, строително-монтажни и пускови дейности не надхвърлят 18 млн. долара, показват първоначалните разчети на електрическата компания, правени в щатски долари.
Интересно кой, как и защо е раздул над три пъти стойността на проекта? При всички положения вината не е в двете австрийски фирми - основни изпълнители на дейностите по каскада Долна Арда, които се ползват с безспорен авторитет и в страната си, и в Европа, а са добре познати и у нас. VA TECH Hydro има голям международен опит при изпълнение на хидроенергийни обекти, вкл. и при строежа на нашенската ВЕЦ Цанков камък, където осигурява доставката и монтажа на механичното и електрическото оборудване. В проекта за Долна Арда компанията ще направи цялостна рехабилитация на трите централи и ще достави електромеханичното оборудване на новата мощност за ВЕЦ Студен кладенец. Общата стойност на контракта е 49.5 млн. евро, а срокът за изпълнение е до началото на октомври 2010-а. Най-важният енергиен ефект от рехабилитацията е, че годишното производството на ток от каскадата ще се увеличи с около 21 гигаватчаса при сегашни 516 гигаватчаса.
Колкото до концерна PORR Technobau und Umwelt, той е вторият по големина в Австрия след Щрабаг, а годишният му оборот е около 2 млрд. евро, и то главно в страните от Централна и Източна Европа. В България концернът бе сред отхвърлените кандидати за електрификацията на жп линията Пловдив - Свиленград и дори подаде жалба във Върховния административен съд срещу победителя в конкурса - гръцката фирма Терна. Компанията участва и в търга за магистрала Люлин, който се провежда в момента, и има намерение да изгради около пет малки ВЕЦ-а с мощност до 10 мегавата по течението на река Искър. В каскадата Долна Арда PORR Technobau und Umwelt трябва да вдигне срещу 15.9 млн. евро мощността на ВЕЦ Студен кладенец от 60 на 76 мегавата, като до 2008-а изгради допълнителния пети блок. От Националната електрическа компания уверяват, че така централата ще може да работи и при по-високи водни нива, а в случай на наводнения ще има възможност язовирът, захранващ ВЕЦ-а, да бъде източен по-бързо.
С подписването на тези договори правим поредната стъпка за задълбочаване на сътрудничеството ни с Австрия. Това е поредно доказателство и за добрия бизнес климат в страната, заяви след церемонията по парафирането на контрактите министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Едва ли обаче е добре за имиджа на страната фактът, че за рехабилитацията на 170-те мегавата в трите водноелектрически централи НЕК ще плати над 65 млн. евро. И то без какъвто и да е търг или конкурс. Дежурното обяснение вече е: проектът се реализира чрез механизма съвместно изпълнение по протокола от Киото, който позволява на инвеститора (Националната електрическа компания) да привлече по-евтино кредитиране, без да е необходима държавна гаранция. Ползата конкретно на австрийското правителство пък ще е, че то покрива поетите от него задължения по протокола от Киото за намаляване на емисиите от парникови газове.
Всички тези думи обаче не звучат особено убедително, при положение че липсва яснота каква ще е финансовата структура на проекта. Ще се стремим съотношението между собствени и привлечени средства да е 30 към 70, твърди шефът на НЕК Любомир Велков. Но засега не се знае нито кои ще са банките, които ще се включат във финансирането на начинанието (тъй като с тях все още се преговаря), нито колко тона редуцирани емисии въглероден диоксид ще закупи австрийското правителство, нито на каква цена. Ще припомним, че за ВЕЦ Цанков камък бяха договорени по 10 долара на тон и така НЕК ще прибира годишно по около 2.3 млн. долара.
Далеч по-осветен на този етап е един от българските подизпълнители в проекта - вездесъщата Риск Инженеринг на Богомил Манчев, която ще партнира на PORR Technobau und Umwelt при монтажа на новия хиодроагрегат на ВЕЦ Студен кладенец. Договорът с българската фирма вече е готов и до няколко седмици ще бъде подписан. Остава единствено преди това да го съгласуваме с НЕК, обясни пред журналисти директорът на австрийския концерн Едуард Граф. В същото време имената на другите български подизпълнители тепърва ще се уточняват, тъй като изискванията били много сериозни. Преговорите с тях ще се водят през следващите няколко месеца, намеренията ни са да работим с местни компании, каза Граф.
Това, че Богомил Манчев ще вземе и Долна Арда, за специалистите в бранша не е тайна от два месеца. Неофициално се цитира и сумата от 60 млн. евро, която ще бъда платена за проекта. Така, след като успя да блокира входа и изхода не само на АЕЦ Козлодуй и на проекта Белене, но и на ТЕЦ Марица-изток 2, собственикът на Риск Инженеринг се добра и до лъвски пай в хидроенергетиката. Ако се вярва на слуховете в гилдията, друга не по-малко пикантна подробност около начинанието са първоначалните договорености между висши представители на сегашното енергийно ръководство и не по-малко известния Гриша Ганчев (фактически собственик на футболния клуб Литекс и на няколко ВЕЦ). В началото на годината той бе смятан за титуляр в проекта за Долна Арда срещу 10 млн. евро. А кой е трябвало да получи милионите, можем само да гадаем.
Виси засега и въпросът за цената на тока от централите след рехабилитацията. Според икономическата теория всяка направена инвестиция в производството води до повишаване на цената на произвеждания продукт. Но не така стоят нещата за Любомир Велков. Пред в.БАНКЕРЪ той изтъкна, че не може да се прави директна връзка между промяната в цената на електроенергията и модернизацията на централите, защото строителните работи ще продължат около пет години, а инвестицията ще се изплаща през следващите 25 години.
Никой днес не бърза да говори и за бъдещето на каскадата Горна Арда. Проектът, включен в българо-турското споразумение ток срещу инфраструктура, предизвика множество скандали: и поради фалита на основния участник в него - турския холдинг Джейлан, и заради непрозрачния му избор, а и заради стойността на строителството, обявена за твърде висока. И наистина, за четири години (до замирането на градежа през 2003 г.) първоначално планираните 160 млн. щ. долара скочиха на 200 млн. долара. С тях се предвиждаше да се построи централа с мощност 170 мегавата, да се рехабилитират ВЕЦ-овете от каскадата Долна Арда, както и да бъде сложена в ред цялата прилежаща инфраструктура. Допълнителни към 150 млн. долара трябваше да се вложат в изграждането на три язовира по поречието на Горна Арда - Мадан, Ардино и Сърница. Мащабното строителство преследваше три цели: да увеличи мощността на националната електро производствена система, да укроти река Арда и разливите й в турска Тракия и главното - да осигури препитание на над 4000 жители на оскъдния откъм инвестиции Родопски регион. Тези възможности вече са осуетени. Просто защото самостоятелното рехабилитиране на каскадата Долна Арда, и то на стойност над 65 млн. евро, прави неразумно скъп проекта за Горна Арда и е наивно да се смята, че могат да бъдат намерени инвеститори за него. С други думи, решаване на проблемите с наводненията в съседна Турция засега не се очертава. По-неприятното е, че и жителите в района, които традиционно гласуват за ДПС, за пореден път ще бъдат излъгани. А това лидерът на движението Ахмед Доган трудно ще преглътне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във