Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Карта ще показва пешеходните пътеки по републиканските пътища

Съвместно с областните управления на Министерството на вътрешните работи ще направим проверка на пешеходните пътеки във всички 265 общини страната. Тя ще е само за населените места, защото по републиканските пътища такава тече вече втора седмица. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Валентин Радев, във връзка със зачестилите пътно-транспортни произшествия на пешеходни пътеки. Общонационалната проверка на всички пешеходни пътеки в страната е по разпореждане на Върховна административна прокуратура.

До два месеца се очаква пешеходните пътеки по републиканските пътища да бъдат описани. „Убеден съм, че картата, която ще направим, ще даде цялостна представа не само за финансовите нужди за полагане на пешеходни пътеки, но и и за това как представителите на местната власт изпълняват нормативните изисквания за осигуряването на безопасно придвижване по общинските пътища“, каза по време на брифинга регионалният министър Николай Нанков. По думите му в момента няма синхронизация между изискванията за пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа и тези в урбанизираните територии.

„Съгласно Наредба № 2 за маркировката по пътищата пешеходните пътеки в населените места са с по-занижени изисквания“, обясни министърът и съобщи, че все повече зачестяват случаите на пешеходни пътеки в страната, които са с недопустимо, съгласно нормативните изисквания, цветово изписване и дори с недопустими елементи.

Според регионалния министър на база констатираните пропуски за поддръжка на пешеходните пътеки Законът за пътищата може да бъде актуализиран в частта административни санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във