Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАРОЛ ФИНК ЩЕ ВЛЕЗЕ В НАДЗОРА НА БУЛСТРАД

Единствената новина, която произведе в бедната откъм финансови събития августовска седмица, австрийската групировка Винер Щетише бе не от България, а от Русия. Тамошните медии съобщиха, че смесеното застрахователно дружество МСК-Лайф, в което собственици са австрийците и Московская страховая компания (МСК) е получило лиценз за застрахователна дейност на територията на Руската федерация.
След издаването на този лиценз ние ще сме първият австрийски застраховател, който ще работи на животозастрахователния сегмент в Русия, коментира главният изпълнителен директор на Винер Щетише Гюнтер Гайер. Австрийският застраховател навлиза на пазар със 140 млн. жители, предлагащ огромен потенциал за бъдещ растеж.
Делът на австрийците в лицензираното дружество МСК-Лайф е 25%, а останалите акции са собственост на руския партньор. Самата московска застрахователна компания е собственост на градската управа на Москва (51%) и на Московската банка (49 процента).
Австрийската групировка има много силни пазарни позиции в Беларус, Хърватска, Чешката република, Германия, Грузия, Унгария, Лихтенщайн, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия и Украйна. В България от 2002 г. тя е собственик на дружествата за общо застраховане и животозастраховане, носещи марката Български Имоти. През април 2006 г. Винер Щетише придоби 40% от капитала на Кардан Файненшъл Сървисиз, (за което в. БАНКЕРЪ информира подробно още тогава), като по този начин се превърна в най-големия й акционер. Чрез тази фирма австрийците контролират Ти Би Ай Ейч Файненшъл Сървисиз Груп, която пък е собственик на Ти Би Ай България, а чрез нея - на ЗПАД Булстрад, Булстрад-Живот, пенсионноосигурително дружество Доверие и на още няколко финансови компании.
Според източник на в. БАНКЕРЪ все още се уточняват редица технически детайли около обединението на дружествата и в този процес предстоят още доста стъпки. Но вече се знае, че тези факти се върнаха в българското публично пространство най-вече заради информационната суша. Тя стана повод от съобщението за годишното акционерно събрание на ЗПАД Булстрад да се съживи априлската новина.
Общото събрание на акционерите на Булстрад ще гласува в надзорния й съвет да влезе членът на борда на директорите на Винер Щетише Карол Финк. Ще бъде избран и нов шеф на вътрешния контрол на дружеството. Той ще се ръководи от Теодор... и в момента служител на Булстрад. Общото събрание обаче няма да се занимава с въпросите на обединение между Булстрад и двете застрахователни компании с името Български имоти. Единственото, което в момента е ясно по този въпрос, е, че такава консолидация ще има и най-вероятно Булстрад ще погълне другите две дружества. При една такава процедура обаче дяволът е в детайлите, а конкретните финансови техники тепърва ще се уточняват много внимателно. Финансовите експерти знаят, че при подобни обединения грешките се заплащат много скъпо, тъй като водят до загуба на клиенти, на качествен персонал и в крайна сметка се отразяват негативно на финансовите показатели на консолидиращите се дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във