Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Карл Цайс от Йена поставя основите на модерната оптика

Майсторът механик Карл Цайс отваря през 1846 г. в град Йена работилница за фина механика и оптика.

На днешния ден можем да си спомним за Карл Фридрих Цайс (на немски: Carl Friedrich Zeiss, 1816-1888 г.). Германският инженер-механик и оптик е известен преди всичко като основател на фирмата, която носи неговото име - Carl Zeiss Jena, или днес само Zeiss. Той е учил в Йенския университет.

Роденият през 1816 г. във Ваймар майстор-механик Карл Цайс отваря през 1846 г. на улица "Нойгасе" №7 в град Йена работилница за фина механика и оптика. Получава разрешително за изработване и продажба на механични и оптични изделия. През 1847 г. назначава и първия си чирак. В края на годината там вече са изработени и първите микроскопи.

Карл Цайс прави подобрения в производствения процес на лещи, които се прилагат и до днес. Той става известен със своите оптични уреди с голяма относителна апертура, които формират по-качествено и по-светосилно изображение. Създаденото от него предприятие произвежда главно микроскопи, а след изобретяването на фотоапарата - и фотографски обективи, с което фирмата Zeiss AG е прочута и в наши дни.

Важна предпоставка за едно равномерно и добро качество на произвежданите оптични уреди е овладяването на производството на различни марки оптично стъкло с повтаряеми свойства и особено разработката на нови видове стъкла.

Карл Цайс не е доволен от качеството на своите микроскопи. Всеки от тях е уникат. Въпреки добрия опит в изпробването на различни лещи и комбинирането им в завършен микроскоп, липсва възможността за предварително изчисляване и оптимизиране на качествата на микроскопа. За тази цел Карл Цайс и синът му Родерих започват да работят съвместно с Ернст Карл Абе, професор по физика в Йенския университет. След дългогодишни опити и поредица от неуспехи, той съставя теория за оптиката на микроскопа. В целия свят единствено предприятието Carl Zeiss става в състояние да произвежда микроскопи с предварително изчислени качества. Така започва една уникална история, изпълнена с успехи.

Един важен проблем обаче, постигането на равномерно и добро качество на стъклото, не може да бъде преодолян от Цайс и Абе. Затова те привличат към Йена химика Ото Шот. След извършването на успешни опити със стопяване на стъкло за предприятието Carl Zeiss, Шот основава в Йена завод за производство на оптични стъкла, Glastechnische Laboratorium Schott & Genossen, днес Schott" AG.

През 1875 г. Карл Цайс решава да предложи на своя приятел Ернст Карл Абе дял от предприятието. Като съдружник Абе влага голяма част от енергията си във фирмата. Година по-късно Родерих Цайс, най-възрастният син на Карл Цайс, също е включен в предприятието. Карл Цайс умира през 1888 г. и оставя след себе си важно предприятие с блестящи перспективи. Тогава за фирмата работят вече 327 души.

Абе става де-факто притежател на работилниците, но се отказва от правата си и за управлението на предприятието създава особени правила, като управлението се състои от представители на работниците, на държавните органи и на университета. Компанията сменя управленската си структура, създадена е нова компания - Carl-Zeiss-Stiftung (Фондация или фонд Carl Zeiss).

Преди началото на Първата световна война предприятието преживява огромен подем, който не намалява дори и с началото на войната. По време и на двете световни войни предприятието спада към най-важните производители на стоки, свързани с въоръжаването.

След Втората световна война производството на фабриката се разделя на две предприятия - едното е в Йена (ГДР), а другото - в Оберкохен (ГФР).

След обединението на Германия VEB Zeiss Jena, считана за една от малкото източногермански компании, която е конкурентноспособна глобално, става Zeiss Jena GmbH, впоследствие Jenoptik Carl Zeiss Jena GmbH (1990 г.). На следващата година е разделена на две, като поделенията за микроскопи и прецизна оптика се сливат със съответните отдели на предприятието Carl Zeiss AG в Оберкохен, които се връщат в Йена. Така предприятието отпреди войната на практика се възстановява. Останалата част образува Jenoptik GmbH, специализирана в изделия за фотониката, оптоелектрониката и мехатрониката.

Carl Zeiss AG (марката му се изписва ZEISS) е немско предприятие в областта на фината механика и оптиката. Днес централният офис на концерна се намира в град Оберкохен в Германия. Той има клонове в Йена, Дрезден, Берлин, Гьотинген, Мюнхен, Аален, Бохинген, Росдорф и Вецлар, както и в САЩ, Унгария, Швейцария, Мексико, Беларус, Великобритания, Франция, Израел, Индия и Китай.

Компанията има висока репутация на световния пазар за оптика.

Освен "класическите" оптични изделия, микроскопи, стъкла за очила, към продукцията на фирмата днес спадат и уреди за полупроводниковата индустрия, медицинска техника (микроскопи, употребявани в хирургията, както и продукти, употребявани от очните лекари).

Оптични мерници, бинокли и други специализирани далекогледи се произвеждат от Carl Zeiss Sports Optics GmbH.

Фирмата се прочува със своите инструменти за астрономията. Към тях спадат телескопи, оборудване за обсерватории и планетариуми. Проекторът на един от най-известните планетариуми в България, този в Смолян, също е произведен от Carl Zeiss AG в Йена. Освен оборудване за планетариуми, фирмата вече не произвежда продукти от този бранш.

Продуктите на фирмата обхващат и други области, например химически анализ на оптична основа, инсталации за опазване на околната среда и много други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във