Банкеръ Daily

Преговори за електронно правителство

Каримански от ИТН предлага Министерство на дигитализацията

По време на политическата дискусия за развитие на електронното правителство Любомир Каримански от "Има такъв народ" предложи създаването на Министерство на дигитализацията. То би могло да включва ДАЕУ и части от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Каримански предложи въвеждане на електронното дистанционно гласуване, намаляване на бюрокрацията и административното бреме чрез прозрачност на електронните услуги и участие на гражданите на всички нива.

Необходимо е да се знаят предизвикателствата при въвеждане на електронното управление - те са институционални, технологични и културни, каза Каримански. Той изтъкна значението на яснотата на обществените поръчки, защото сега не са ясни процесите за създаване на критериите по обществените поръчки. По думите му от особено значение е въвеждане на изкуствен интелект в работата на администрацията, за да може да се намира информация полезна за хората, а не такава, която да ги затрудни.

Каримански посочи и значението на електронната идентификация, за която може да се ползва опитът на банковата система. Нужно е да се направи Единен интегратор за кредитна информация, който ще е важен за малкия бизнес, допълни той. В киберсигурността основните проблеми са в нормативната база, каза още той. Няма ефективни информационни системи, липсва превенцията и обучението на служителите, свързани с киберзаплахите, както и с ниската технологична култура на служителите на компаниите, допълни Каримански.

Facebook logo
Бъдете с нас и във