Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАРГАДОС ПОЖЕЛАЛ ДЕЛА НА ДЪРЖАВАТА В МОБИКОМ

Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ се е обърнала официално към правителството с искане да преговоря за изкупуване на държавния дял в Мобиком, научи в.БАНКЕРЪ. Според някои сведения, от ОТЕ дори вече били ангажирали Мерил Линч (Merrill Lynch) да извърши дю дилиджънс на мобилния оператор.
Интересното в случая е, че всичко това става в седмицата, в която изпълнителният директор на гръцката компания Панайотис Каргадос обяви, че се отказва от покупката на Мобиком и че смята да изгради собствена мрежа за покритие в много по-кратки срокове от предвидените за лиценз за втори GSM-оператор. Лицензионният договор я задължава в рамките на шест месеца да осигури мрежово покритие на поне минимум на 20% от територията на страната, след една година - до 40%, а след две години - минимум 70 процента. Това най-бързо и най-лесно може да стане чрез покупката и използването на релейните станции на Мобиком, смятат специалистите. Прекрасно го осъзнават и гърците и затова казват, че флиртуват с тримата собственици на въпросната компания, за да договорят и най-приемлива за себе си цена. Държавата държи 39% от Мобиком, 12% са собственост на дъщерна фирма на Министерството на вътрешните работи, а останалите 49% са на английската Кейбъл енд Уайърлес. Така че пред ОТЕ се разкриват широки възможности да демонстрира търговските си способности и да напазарува изгодно инфраструктурата на мобилната си мрежа.
Според една от спряганите версии, гърците са получили нишан, че няма да спечелят БТК и при втората приватизационна процедура. С това се обяснявал и сегашният им сериозен интерес към държавния дял в Мобиком. Първоначално те се надявали да купят акциите на миноритарния собственик Кейбъл енд Уайърлес, а придобивайки БТК, да сложат ръка върху цялата мобилна фирма. Но с промяната на сценария в ОТЕ, изглежда, са решили да си вържат гащите, като придобият поне държавния дял в Мобиком и така по-бързо да съкратят изоставането си от конкурента МобилТел. Не се изключват, разбира се, и други инвестиционни възможности, но само времето ще покаже на кой вариант действително ще се спре ОТЕ и доколко ще успее да го реализира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във