Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Караниколов: Нашият регион е важен център за много европейски производства

Бизнес форумът „Три морета“ в частта „Иновации“ бе открит от министъра на икономиката Емил Караниколов. Снимка: пресцентър на Министерство на икономиката

Бизнес форумът "Три морета" в област "Иновации" бе открит от министъра на икономиката Емил Караниколов. По време на събитието той отбеляза, че предизвикателствата, пред които е изправен регионът, който се простира между Балтийско, Черно и Адриатическо море, изискват активна работа и съвместни политики по-близки до ежедневните проблеми на предприемачите и изследователите.

Министър Караниколов посочи, че ако иновациите бъдат използвани и управлявани интелигентно, новите технологии имат потенциала да донесат значителни социални, икономически и екологични ползи. Той подчерта също така, че иновационната политика се намира в решаващ момент за бъдещето на континента и на икономиките на страните, затова е необходимо да развиваме иновативния си потенциал и  да подобряваме свързаността между страните посредством изграждане на инфраструктура, включваща най-новите цифрови технологии и човешкия капитал.

"Нашият регион през последните години запази темпове на растеж на икономиката над глобалните нива и е важен център за много европейски производства. Затова от изключителна важност е запазването водещата роля на политиките за иновациите и технологиите. Това ще подпомогне икономиката в региона да бъде конкурентна и да запази позиции сред  другите европейски държави," посочи Караниколов, цитиран от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Форумът, който се проведе в Любляна, Република Словения, е част от четвъртата Среща на върха на държавите-участнички в инициативата "Три морета". Целта на тази инициатива е да стимулира по-бързото развитие на региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Идеята е това да се постигне чрез ангажираност на високо равнище с акцент върху инфраструктурата, енергетиката и цифровата свързаност. Участие в събитието взеха 16 български фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във