Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Караниколов: Лобистките текстове нямат място в закона за горивата

Закон за горивата трябва да има. Горивото е акцизна стока, а почти всички акцизни стоки имат закон – тютюнът, спиртните напитки. Всички текстове, за които е доказано, че са лобистки, трябва да бъдат премахнати. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред Би Ти Ви тази сутрин.

"Важно е законът да защитава интересите на всеки един субект, а работа на законодателя е да намери този баланс. В този сектор има сива икономика – дали е при малките, при средните или при големите – това трябва да се разбере и този закон трябва точно това да регулира, но не трябва за сметка на едните да се закриват другите", коментира Караниколов. 

По отношение на акциза върху бездимните цигари, министърът на икономиката коментира, че и стандартните цигари, и бездимните са тютюн и щом е тютюн, трябва да има акциз, въпросът е каква да е ставката. Въз основа на процента на безвредност, трябва да се намали самият акциз, смята Емил Караниколов.

„Трябва да се направи анализ кое е по-вредно и кое е по-добро за здравето на пушачите, макар че по-добре е да не се пуши. Тютюн е и в двата случая – ако се докаже, че за хората е по-здравословно със съответния процент, който е по-здравословно, трябва с толкова да се намали акцизът”.

Тук не знам дали има лобизмът или се тръгна по някакъв начин да се покрива някаква липса в бюджета. Важното е да има диалог, каза още Караниколов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във