Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Караниколов: Инвеститорите напират към България

Брутният вътрешен продукт ни е 3,9, безработицата е около 6%, знаете за миналата година доходите, средната работна заплата беше увеличена с 10%. Тоест параметрите са добри, има голям засилен инвеститорски интерес към България. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. 

"За 2017 година сме в топ 5 по икономическо развитие, за тази година предвиждаме горе - долу същите параметри, но ще работим да бъдат повече", обясни Караниколов. 

Министърът цитира последните анализи - за последните два месеца на 2017г., допълни министър Караниколов. По думите му инвестициите се връщат като основен стълб в БВП - реалното изражение е около 4,3%. Досега основните стълбове бяха износа и вътрешното потребление, обясни той.

Министър Караниколов очерта и основните проблеми по отношение на конкурентоспособността - те са такива, каквито и в целия ЕС, отбеляза той - липса на работна ръка, липса на финансиране и административни тежести. 

За борбата със сивата икономика министър Караниколов припомни, че е приета и се изпълнява стратегия 2015-2016, приходните администрации, Министерството на финансите, агенция "Митници" и НАП се справят добре и продължават борбата, допълни той.

"Всеки предприемач трябва да е на светло. Това е по-добре за него - чисти доходи означава, че той няма да има проблем с държавната администрация", каза той.

Емил Караниколов посъветва и работниците също да съдействат като подават сигнали, ако получават заплащането си "под масата".

По отношение на икономическия дисбаланс между регионите в страната министърът коментира, че компании вече започват да се "оглеждат" и за местата с висока безработица, тъй като там, от една страна, има свободна работна ръка, а от друга, държавата дава допълнителни насърчителни мерки при инвестиции в подобни региони. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във