Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Каракачанов подкрепи плана за управлението на Пирин

ВМРО ще настоява следващият парламент незабавно да приеме планове за управлението на природните паркове Пирин, Рила и Витоша и създаването на спортна инфраструктура не само в тях, а „навсякъде, където е възможно в българските планини”. Това се казва в позиция на Красимир Каракачанов, цитирана от пресцентъра на партията.

„Планинските региони в Европа са най-богатите, а в България те са най-бедните. У нас по тези места хората се препитават от бране на гъби, билки и садене на картофи, както е било в Средновековието. Това ли искаме за нашата страна? Бедност и мизерия. И защо това се случва? Заради една групичка еколози - финансирани от чужбина”, смята лидерът на ВМРО.

Той призовава за по-малки ски зони с писти и лифтове извън Банско, Боровец и Пампорово, за да имат повече хора възможност да спортуват през зимата.

Лидерът на ВМРО е на мнение, че трябва да се предложи забрана на всички чужди и финансирани от чужбина НПО-та, които работят във вреда на българския бизнес и туризъм.

По-рано Огнян Герджиков коментира предизвикалото скандал решение на МОСВ, с което се ускорява влизането в сила на плана за управление на парк „Пирин”. Според екоактивисти планът ще доведе до сериозно разширяване на ски зоната и до поголовна сеч в горите. Затова те органират протест в понеделник (6 март).

"Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитите държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение", каза служебният министър-председател.

Десният съюз "Нова република" на Радан Кънев пък се обяви против плана за парк "Пирин" и настоя президентът Румен Радев да го отмени. Кънев призова "всички, за които природата и законността са ценност", да се включат в протеста пред екоминистерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във