Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Каракачанов планира покупка на два бойни кораба за 1 млрд. лв. до края на годината

До края на годината е вероятно да се подпише договорът за флота, в началото на следващата година за бронираната машина. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Военна академия "Г. С. Раковски", където участва в церемонията по откриване на новата учебна година.

Той добави, че срокът на този проект е удължен с един месец, за да може да се подобрят офертите. Две от офертите се приближават до финансовия таван на проекта, едната малко го надвиша. Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз.

Български фирми не могат да направят цялата бронирана машина, но те ще участват в сглобяването й. Освен това има задължително изискване тя да бъде сглобена в България. "Всеки един от участниците, а те специално за бронираната машина са 4, е провел своите разговори с българските фирми, които могат да произвеждат отделни компоненти от бронираната машина, и това ще бъде един от критериите за оценка - участието на български фирми и български изпълнители", уточни Красимир Каракачанов. Проектът за Сухопътните войски, който предвижда закупуването на 150 броя бронирана бойна и специална техника, е оценен на 1.464 млрд. лв. с ДДС.

Колкото до покупката на нови кораби, по проекта, оценен на 984 млн. лв., са подаде три оферти - на българската "МТГ – Делфин", на германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и на италианската "FINCANTIERI". МО планира да изплати двата кораба за 9 години, но не е ясно дали може да постигне подобна схема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във