Банкеръ Daily

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов:

Каракачанов нарушавал антикорупционния план, който сам е разписал

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов

"Не съм подведен, в Министерството на отбраната са възлагани обществени поръчки без конкурс, а с посочване на изпълнител и е правено 100% авансово изплащане." Това каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

 "Миналата седмица на 3 юни аз дадох една пресконференция в Министерството на отбраната, по времето на която обявих състоянието на Въоръжените сили и на Министерството, каквито съм ги заварил. Съобщих, че някои от данните са предадени на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция заради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина. Трябваше спокойно и мъдро да се изчака становищата на прокуратурата и на Агенцията, които да преценят кое как е. Това не се случи“, посочи Панайотов пред БНТ.

"Свидетели сме на едно говорене, по време на което се изнасят избирателно факти и парчета от истината. Става въпрос за това, че г-н Красимир Каракачанов (бившият министър на отбраната - бел. ред.) ме обвини, че съм бил подведен. Не съм подведен. Като министър аз поднасям фактите, каквито са. Те са, че в Министерството на отбраната са правени и възлагани обществени поръчки без конкурс, а с посочване на изпълнител и е практикувано масово 100% изплащане преди да са започнали тези поръчки. Беше казано, че всичките тези поръчки са проведени без организиран конкурс, защото фирмите, които е трябвало да бъдат избрани, е трябвало да имат сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО. Това е само част от истината", обясни служебният военен министър. "Хубаво е преди фирмата да бъде посочена, да бъдат направени пазарни проучвания. В министерството има антикорупционен план. В този план има точка да се ограничи и намали предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този антикорупционен план е разписан от Каракачанов. За миналата година 99% от поръчките са с посочен изпълнител. Законът за обществените поръчки позволява посочване на един изпълнител без конкурс при определени условия, а в министерството на отбраната това е практика", добави той.

През 2019 г. е обявена обществена поръчка, разгледана е и е одобрена в рамките на 6 часа. Министър Панайотов има съмнения, че не са спазени интересите на МО и на държавата. Тази поръчка е била за комуникационни услуги. Панайотов не пожела да назове името на фирмата. Важна, по думите му, била самата процедура. 80% от обществените поръчки са провеждани при 100% авансово плащане. Има указания на Министерството на финансите да се избягват авансовите плащания. Няма, които да свидетелстват, че са правени пазарни проучвания.

"Не бива да се гледа точно кое е защитено от закона. Според мен трябва да са защитени интересите на министерството и на държавата. Сделката за корабите е реализирана чисто. Те се строят, тази сделка е добра, но въпросът е, че българската общественост е била на тъмно за това, че корабите са закупени, без да са закупени боеприпасите. Сделката за F-16 например е с боеприпасите", каза още министърът на отбраната.

По думите му некомплектът в Министерството на отбраната е 19%. Няма хора и това е факт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във