Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Караянчева покани "Росатом" да инвестира в АЕЦ "Белене"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева покани руското дружество "Росатом" да се включи в процедурата за избор на инвеститор за проекта АЕЦ "Белене". 

Караянчева води българската парламентарна делегация по време на двудневното ѝ посещение в Москва.

Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения, подчертал председателят парламента на срещата си с ръководителката на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко.

Цвета Караянчева уточнила, че България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз. "Страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на „Турски поток“ през нейната територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение „Балкански поток“. С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб „Балкан“, посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени както за България, така и за Европа“, отбелязва председателят на българския парламент, цитиран от пресцентъра на Народното събрание.

Караянчева споделила желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ „Белене“ и подчерта, че процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и „Росатом“. Но подчертала, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.

Председателите на двете законодателни институции оценили изключително високо активизирането на двустранните отношения на най-високо политическо ниво, като изтъкнали размяната на визити между премиерите и президентите на България и Русия през последните години. Караянчева посочила, че като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия.

Тя споделила и желанието на страната ни да продължи да развива сътрудничеството с Русия в областта на икономиката, транспорта, науката и културата. Като особено важни за страната ни бяха подчертани връзките в сферата на туризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във