Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Караджова дава милион за анкети и доклади

Истинско недоумение будят опитите на екомиситерството да навакса колосалното си изоставане в усвояването на средствата по оперативна програма Околна среда. Вместо наистина да запретнат ръкави и да се захвант за работа, стотиците чиновници във ведомството на Нона Караджова са се съсредоточили върху задачи, които са доста встрани от националните приоритети в сферата на екологията. Но пък поглъщат сериозни порции от финансовия ресурс на еврофондовете.


Освен поръчката на изключително луксозни возила, за които в. БАНКЕРЪ писа подробно в предишния си брой, пример за разточителството на евросредства е и процедурата за избор на консултант, който да оцени изпълнението на програма Околна среда и информационната кампания за популяризирането й. За тази работа победителят ще получи близо 1.2 млн. лв. - нищо, че ще трябва да подготви точно четири доклада и да проведе няколко анкети.


По-неприемливото е, че солидната сума като че ли ще отиде за нещо, което министър Караджова, а и подчинените й, така или иначе, знаят - че усвояването на средствата за екология не върви.


На първо място, от консултанта ще се иска да направи мониторинг на публикациите и предаванията в медиите, свързани с оперативна програма Околна среда. Минималното изискване е да се обхванат националните печатни и ефирни електронни медии, основните регионални печатни медии и интернет сайтовете, а събраната информация трябва да се предава всекидневно по електронната поща към управляващия орган на програмата. Освен това експертите ще трябва да направят и анализ на съдържанието на журналистическите материали.


Всичко това нямаше да е никак странно, стига министерството и сега да не си правеше подобен пресклипинг, за който навярно определен чиновник всеки месец получава заплата. Специално наетият за тази цел консултант обаче ще прибере за мониторинга 360 хил. лв. през следващите две години. (Консултант да си в тия времена!) Все пак успокояващото е, че в рамките на този бюджет е предвидено да бъдат проведени и няколко анкети, и социологически проучвания за степента на въздействие, за удовлетвореността на участниците и за качеството на едни или други публични събития. Близо 350 хил. лв. консултантът ще получи за изготвянето на текущи оценки на програма Околна среда през тази, следващата и по-следващата година. Несъмнено обаче най-сладката, а и доходоносна задача ще бъде изготвянето на междинната оценка за изпълнението на програмата.


Само за този доклад са предвидени 480 хил. лв., при все че констатациите в него са ясни още отсега (бел. ред. - разбира се, ако фактите се отразяват обективно). По задание междинната оценка трябва да обхваща периода от началото на програмата (1 януари 2007-а) до края на 2010 г., а според статистиката за тези четири години са били усвоени само 8.5% (245 млн. лв.) от всичките 2.86 млрд. лв., които ни дава Европейският съюз. За това време не е бил сключен и нито един голям договор (бел. ред. - първият стана факт едва през февруари 2011-а), а за конкретни резултати и дума не може да става, тъй като първите одобрени проекти (в края на управлението на кабинета Станишев) бяха отменени след критиките на Европейската комисия, че се финансират предимно неефективни, преоразмерени и неприоритетни обекти. Фактите са достатъчно красноречиви - и до днес няма дори един напълно завършен проект за интегриран воден цикъл или за регионално сметище, които според изискванията на ЕС трябваше да са готови още преди края на миналата година. Така че каква точно работа ще свърши тази междинна оценка, която ще струва 1.2 млн. лв., всеки сам може да прецени..


Около описваната процедура има и други интересни подробности. Изискванията към кандидатите например са доста високи - те трябва да са реализирали минимум 1.8 млн. лв. оборот през последните две години, като 1.2 млн. лв. от тези пари трябва да са дошли от договори с предмет анализи, проучвания или оценки на програми. Освен това участниците трябва да са консултирали най-малко три проекта по програмата и да са оказвали техническа помощ поне по още два договора.


Кой точно ще се облажи от поръчката ще се разбере най-рано на 24 октомври, когато ще бъдат отворени офертите на кандидатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във