Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Караджов: Парите за пътищата са заложник на процедурата за БНБ

Парите за ремонт на пътищата са заложник на решението на избора за шеф на БНБ. Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. Той се срещна с протестиращите пред сградата на Народното събрание шофьори на тежкотоварни автомобили.

Според вицепремиера отлагането на гласуването на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" в зала и липсата на депутати в правната комисия, която трябваше да обсъди парите за ремонтите, са целенасочени действия. "Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на републиканската пътна мрежа. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме и една дупка на пътя", посочи той. И намекна, че вероятно се очаква кандидатът на ИТН Любомир Каримански да се оттегли от надпреварата за шеф на БНБ, за да бъдат дадено разрешение за парите за ремонти.

Сумата, която се дължи на строителните фирми, е огромна и трябва да се изплати поне 50% от нея, за да имат фирмите сигурност и да започнат с ремонтните дейности, изтъкна вицепремиерът. "Договорите за 710 млн. лева са били надвишени до 1 млрд. и 100 млн. лева. Аз съм заварил това и не нося вина", добави той. И отчете, че за ремонт са предвидени над 200 участъка в цялата страна.

Днес (8 април) парламентарната група на ИТН напусна пленарната зала, след като по предложение на ПП от дневния ред отпадна точката за разрешаване на проблема с невъзможността АПИ да поддържа пътищата и да се разплати със строителните фирми. Точката бе предложение на  председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" и трябваше да се гледа от парламента в четвъртък, но тогава отпадна, тъй като нямаше доклади на съответните комисии. Това доведе до спорове между депутатите, прекъсване за кратко на заседанието и Председателски съвет, който реши темата да бъде дискутирана днес. Но в крайна сметка отново отпадна.

"Защото тази точка е по-скоро за Антикорупционната комисия, да я отложим, докато се изясним", аргументира се Константин Бачийски от "Продължаваме промяната".

"Емоционалните състояния на господин Бачийски са хубаво нещо, но премиерът каза, че може. Хубаво е да отбележите, когато спечелилата сила бламира собствения си министър-председател", председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. След коментара му депутатите от партията на Слави Трифонов напуснаха залата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във