Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Караджов: Не съм искал нови 3.9 млрд. лева

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", съобщи на пресконференция, че още вчера е подал оставка. Той отрече да е искал още 3.9 млрд. лева за строителното ведомство. И определи твърденията на премиера Кирил Петков като лъжа. На брифинга Караджов обясни как се е формирала въпросната сума.

"Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства за МРРБ. Има натрупан дефицит, а не пари, които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми. Това е лъжа. Информирах за сериозна дупка от 3,9 млрд. От нашия бюджет бяха прехвърлени 1,2 млрд. за стари плащания и още толкова - също за стари, започнати плащания, с които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително. Беше поет ангажимент, че тези средства ще се добавят в актуализацията", обясни вицепремиерът. И допълни, че в обновената план-сметка на държавата изобщо няма заложени пари за строителството на магистрала "Хемус" и на скоростния път Видин - Ботевград.

"Финансовият министър каза, че там няма да се слагат средства, защото първо трябвало да се разплете казусът с инхаус процедурите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард – процедури по Закона за обществените поръчки", категоричен бе регионалният министър. "Всичко това се дължи на факта, че още от началото не е предвидено финансиране за магистралите. Ето това са въпросните 3,9 милиарда. Но те никога не са искани, а само бяха показани на работните групи. Мнението ми беше, че можем да забавим и отложим плащания, но не се знаеше дали ще се справим и дали няма да създадем риск", отбеляза още Караджов.

"Караджов иска 3,9 млрд. лева и затова ИТН си тръгва е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. В паниката, че изпускат управлението и не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин, както когато се избираше шеф на БНБ - да говорят за крадливите фирми и милиарди, които нямат нищо общо с казуса за вчерашното ми напускане на заседанието на Министерския съвет, нито отговарят на фактите", подчерта вицепремиерът. "Лъжа е и че ние сме тикали към „крадливите“ фирми парите. Предложихме да няма такова разплащане. Предложението дойде от „Продължаваме промяната“ и е много жалко тези, които са го предложили, да сочат към мен и моя екип и да казват, че едва ли не ние сме инспираторите на тези плащания", категоричен е министърът в оставка.

Той обясни, че на 31 януари тази година е изпратил до премиера Кирил Петков, вицепремиера и финансов министър Асен Василев и вътрешния министър Бойко Рашков флашка с много информация за "драмите с инхаус процедурите" и помолил да се вземе решение за това как ще се действа оттук нататък. Поискал и среща с премиера, финансовия и вътрешния министър. В крайна сметка такава се провела на 12 май. "На нея тема беше какво правим с инхаус договорите и с цялата тази плетеница – ще ги прекратяваме ли, или не. На срещата беше и Рашков, който вчера даде някаква информация, че едва ли не ние тайно подготвяме вариант да заобиколим правилата. След срещата началникът на кабинета Лена Бориславова изпрати мейл до всички нас – Караджов, Василев, Петков, Андрей Цеков, Анна Адамова, Ивайло Стайков, Жана Докова. Той гласеше: "Здравейте! Парен каша духа. Затова фиксирам писмено постигнатите договорки на срещата за АМ „Хемус”. Създава се работна група между МФ и МРРБ, която има за цел да изработи проектозакон под надслов „Закон за довършване на откраднатата магистрала”. Той важи за всички лотове",  каза Караджов, след което изреди описаните в електронното писмо задачи.

Вицепремиерът в оставка говори и за строежа на магистрала  „Струма” при Кресна. "Това е болезнен въпрос – дали да загубим ОВОЗ-а, който важи до средата на октомври, или да минем през компромисен вариант, който да удовлетворява еколозите, НПО-тата и местните хора. Това включваше възможността да се започне по вече приключилата процедура по западния склон на Пирин. Първият такъв разговор съм го провел преди повече от четири месеца. За консултация министър-председателят повика баща си - изключително отдаден и разумен човек, аз повече от час водих разговор с него по този въпрос. На следващата седмица Петков направи предложението за етапност - сега да се използва процедурата, а впоследствие да се добави още едно платно. Казах – нека аз да вървя напред, да се боря аз, стрелите да падат върху мен, за да не отнася министър-председателят негативите", разказа Караджов.

По думите му ИТН ще подкрепи бюджета в социалната част. "Алармирам - продължи той - че се отваря системен риск за бюджета и за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам едно от няколко неща – да откажем финансиране на общините, да не направим необходимите възлагания, защото 660 млн. вече са изхрачени. Тоест ние трябва да не ремонтираме тези пътища, които са обещали на хората, а това ще създаде риск".

Преди ден лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията доброволно излиза от управлението на страната и оттегля своите министри от кабинета. Вчера министрите от партията на Трифонов напуснаха заседанието на Министерския съвет, докато кабинетът обсъждаше актуализацията на бюджета.  А премиерът Кирил Петков съобщи, че Караджов е поискал безпрецедентно увеличение на бюджета на неговото ведомство с 3,6 млрд. лева. "В тази актуализация той поиска допълнително 3,6 млрд. лв. да бъдат платени на същите тези фирми, които последните няколко години бяха разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че тази актуализация е за увеличение на пенсиите, да помогнем на работещите семейства и да намалим цените на бензина и дизела, както и да премахнем ДДС на хляба, получихме обратен отговор, че те няма да се съгласят", обясни Петков. 
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във