Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Караджов не обяви срок за "Хемус", защото "ще се строи законно"

Регионалният министър Гроздан Караджов не се ангажира със срок за завършването на магистрала "Хемус" и обвини предишната власт в порочни практики при организацията на строителството на аутобана. Според Караджов завършването на два от лотовете на магистралата минава през приемане на специално законодателство в парламента.

"Автомагистрала "Хемус" ще бъде построена на цена и срокове, сключени от правителството на ГЕРБ, които обаче липсват. Ситуацията, в която ни е поставило предишното управление, не ни дава възможност да дадем срокове и основната причина за това е, че в бъдеще няма да строим незаконно", каза Караджов пред ресорната комисия в парламента.

Три участъка от магистралата, която трябва да свърже София и Варна, ще бъдат приключени през тази година - съответно до края на април и до есента на 2022 година. Останалите обаче не се планират за следващите 12 месеца.

Третият участък се очаква да бъде готов през юни 2023 г. По спорните четвърти и пети лот е извършвана работа, но по думите на Караджов, се е извършвала незаконно. По-любопитното е, че според новия строителен министър  единственият начин за тяхното узаконяване е създаването на извънредно законодателство.

Пред депутатите Караджов уточни, че  за тези два участъка трябват поне две години за отчуждения, след това 2 години за строеж и довършване и може да се предполага, че в края на мандата, ако няма обжалвания на процедурите, ще бъдат реализирани.

"При участъци 7 и 8 няма незаконно строителство, но е проектирано непрофесионално, налага се препотвърждаване на ново трасе. След това трябва отново да се проведат отчуждения, процедура по ОВОС и след това да се реализира строителството“, каза още регионалният министър.

Строителството на магистрала "Хемус" е обект на разследване от страна на прокуратурата и междуинституционална война с МВР. На 4 януари за разпит по случая с "Хемус" в СГП бе извикан вътрешният министър Бойко Рашков. На излизане от разпита Рашков заяви, че част от средствата за строителството на АМ „Хемус“ са отивали в ГЕРБ: 

"На практика съм им казал, че от средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ „Хемус“ не всички пари са отивали за самото строителство. От тези средства – 50-60 млн., толкова колкото авансово са привеждани на някои от фирмите, представяли се като строители на магистралите, са отделяни между 30-40% от тях, които са се насочвали към конкретна политическа партия – аз им казах на прокуратурата, че става въпрос за политическа партия ГЕРБ. 30-40% от авансово платените средства за лот 5 са се връщали обратно в ГЕРБ". 

В отговор ГЕРБ заявиха, че ще съдят вътрешния министър заради разпространение на лъжи по адрес на бившата управляваща партия. 

По делото за аферата "Хемус" до момента е обвиняем единствено бившият футболен съдия Борислав Колев. Повдигнато му е обвинение за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за лот 5 от аутобана. Според прокуратурата средствата са били прехвърляни в кухи фирми на малоимотни лица, които след това са ги теглили на каса от банка и ги предавали на Борислав Колев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във