Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Карадайъ: Не е либерален подход държавата да се меси в сделки

Държавата да се меси в сделки мисля, че не е либерален подход. Това каза Мустафа Карадайъ на пресконференция след първата част на семинар, организиран от ДПС, за отвореното управление и привличането на гражданите в процеса на вземане на решения. 

"В сделката с ЧЕЗ трябва да се намеси гражданското общество. При всички случаи, ако погледнем теоритичната част в този процес с продажбата на ЧЕЗ, как изглежда картината? - Два търговски субекта сключват договор. Това е картината, докато не говорим за отношение власт - граждани. Ако властта по един или друг начин се опитва да обсебва процесите, тя се превръща в диктатура. Тук трябва да се намеси гражданското общество. Но не онова гражданско общество, което ние сме свикнали да го определяме като неправителствените организаци. А това създадено от свободни и активни граждани, които знаят и познават процеса, и носят своята отговорност, и които реагират към такъв тип процеси”, обясни Карадайъ.

Той подчерта, че до скоро са приватизирани предприятия в страната, наследени от комунистическия режим, но този процес все още продължава.

"Мисля, че остатъчният пакет от електроразпределителните дружества съвсем скоро, първото правителство на г-н Борисов ги продаде на борсата. И само след няколко години, ако властта и държавата имат друго мнение и искат да развиват друг процес, според нас това не е либералният подход. Убеден съм, че ако стане така, само след години пак ще ги приватизираме тези придобити от държавата акции”, заяви лидерът на ДПС по повод идеята държавата да закупи контролния пакет от акции по време на сделката за закупуването на ЧЕЗ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във