Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Капитан Димитър Списаревски загива при защита на София

На днешния ден можем да си спомним за подвига на капита Димитър Списаревски. На 20 декември 1943 г. по време на Втора световна война британско-американската авиация извършва четвъртата бомбардировка над София. При защитата на града загива българският летец Димитър Списаревски след като сваля американски бомбардировач B-24 чрез въздушен таран. Тогава в операцията "Point Blank" загиват над 4000 мирни граждани на София.

Списаревски загива само на 27 години в защита на мирното население на София. Преживе не успял да се ожени, само веднъж полита със своята приятелка от София - Фросия Каблешкова на учебния самолет Бюкер "Юнгман" ("Лястовица"). Той и героизмът на българските летци, са възпети от поетите като "Торпили от сърца". Летецът печели не само признателността на софиянци, но тази и на целия български народ.

Димитър Светозаров Списарѐвски е български офицер, летец изтребител. Приживе е поручик, посмъртно е произведен в чин капитан (1944 г.) и полковник през 2009 г.).  Кавалер е на ордена "За храброст" (посмъртно) - висш български орден, даван в Княжество България , Царство България и Република България, най-почитаният български орден.

Родът на Списаревски е от Кюстенджа или Констанца (на румънски: Constanța, Констанца) - град в Югоизточна Румъния. Самият той е роден в Добрич на 19 юли 1916 г., тогава в Румъния, само 16 дни преди градът да бъде освободен от българската войска по време на Първата световна война.

Димитър Списаревски тръгва по офицерския път на баща си и чичо си и постъпва във Военното на Н. В. Училище и го завършва в 1938 г. в 57-и "Средногорски" випуск. Тогава е обявен конкурс за летци и той е сред първите, кандидатирали се за новата специалност. През същата година юнкерите от целите два випуска 57-и и 58-и ("Родопски") са изпратени за обучение като летци в Германия и Полша. Списаревски се обучава в авиационната школа в Кауфбойрен до град Аугсбург. След това усъвършенства висшия пилотаж в авиационното училище в Шлайсхайм до Мюнхен. Накрая през 1939 г. завършва с отличен успех най-престижната изтребителната школа във Вернойхен до Берлин.

На 20 декември 1943 г. на височина от 8000 метра групировка от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър" B-24 Liberator (Бе-24 "Освободител") се насочва за поредната терористична бомбардировка на София. Самолетите са 376-а тежка бомбардировъчна групировка на 15-а Въздушна армия на САЩ. Формацията се съпровожда от 50 двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning (Локхийд Пе-38 "Светкавица") от 82-ра изтребителна група. Българската ПВО вдига едва 36 машини срещу 200 противникови. Противникът е посрещнат от изтребители Bf-109, излетели от летище Божурище и изтребители "Девоатин", излетели от летище Враждебна. Българският орляк 3/6 от летище Божурище има по списъчен състав 17 изтребителя тип Bf-109G-2. Задачата му е да завърже бой с противниковите изтребители. Орлякът от Враждебна - 2/6, има по списъчен състав 24 изтребителя "Девоатин" D-520. Задачата му е да атакува бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София. Летците знаят, че трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата. Тактическите цели са постигнати, формацията е разстроена. В този бой артилерията на ПВО изстрелва 805 снаряда. В боя загиват поручик Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Българските летци свалят десет самолета - три бомбардировача и седем изтребителя.

Поручик Димитър Списаревски от 3/6 изтребителен орляк е един от пилотите на бойно дежурство на летище Божурище, които трябва на 20 декември 1943 г. да пресрещнат атакуващите бомбардировачи. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна. Списаревски излита с резервна машина, след другите. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води.

Списаревски се откъсва от два американски изтребителя и се насочва към група от 16 "Либърейтър"-а, взела курс към София. Взема на прицел една машина, атакува стремително, без да се отклонява от огъня на изтребителното ѝ прикритие. Поразява целта и подпалва бомбардировача. За по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница. Самолетът му е прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги британски изтребители.

Списаревски извършва маневра и нанася таранен удар на водещия формацията тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът се разцепва и се разпада във въздуха. Спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна.

Самолетът на Списаревски се разбива на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито от местни хора сред отломките. От другата страна на селото падат части от поразеният четиримоторен бомбардировач.

Facebook logo
Бъдете с нас и във