Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Капиталовата програма на Община Пловдив ще бъде 50 млн. лева

С тези пари се планира да бъдат ремонтирани големите булеварди, ще се изградят нови детски градини и да се проектират нови пътни връзки.

Капиталовата програма на Община Пловдив за следващата година е с индикативна стойност 50 млн. лева. Това съобщават от пресцентъра на общината като цитират заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.  Това е проект, който предстои да бъде обсъден и приет от Общинския съвет при разглеждането на бюджета за 2022 година.

В нея са включени ремонт на „Голямоконарско шосе“ и строителството първият етап от основния ремонт на „Рогошко шосе“ в участъка от моста на Адата до границите с Община Марица. Рогошко шосе ще се реконструира на етапи, като за начало ще бъдат заделени около 3 млн. лв. от общинския бюджет, а цялата стойност на проекта е 16 млн. лева. „Надяваме се след това да успеем да осигурим финансиране от европейските програми,  но дори да няма такива, трябва да продължим със собствени средства, тъй като пътното платно е в много лошо експлоатационно състояние“, отбелязва Пламен Райчев.

В момента се проектира изграждане на нова пътна връзка на бул. „Санкт Петербург“ със Скобелева майка на стойност около 10 млн. лв., която ще се изпълни изцяло с бюджетни средства. Ще бъдат изградени две платна по три ленти, газификация, водопроводи, улично осветление. Плановете са да се строи на етапи, като първоначално ще бъдат заделени около 2 млн. лева.

Това ще позволи да има още една алтернатива и връзка, която ще разтовари трафика в Пловдив. Усилията на Община Пловдив са насочени към строителството на пътни съоръжения и нови алтернативни пътища, а не само преасфалтиране на съществуващите. По думите на заместник-кмета Градът под тепетата продължава да се разраства и ако не се изграждат нови пътни връзки и кръстовища на две нива, проблемите със задръстванията ще се усилват и задълбочават.

Продължава изпълнението на инвестиционната програма на Община Пловдив и на Капиталовата програма за тази година. "Бюджетът й за настоящата година е 40 млн. лв., от които до края на годината ще бъдат усвоени около 28 млн. лв., тъй като има забавяне по обществените поръчки заради подадени жалби“, обяснява Райчев. Обектите ще преминат като преходни остатъци в новата Капиталова програма.

По отношение на „Кукленско шосе“ освен преасфалтиране, ще се подмени водопроводът и канализацията, където е необходимо, като е обсъдено вече с ВиК, за да осигури тръбите.

Подготвят се няколко обществени поръчки – за подлеза под Водната палата и ул. „Хаджи Димитър“, а почти на финал е процедурата по отчуждаване на имоти по ул. „Царевец“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във