Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Капацитетът на електропроизводство може да се повиши

Капацитетът на електропроизводството у нас трябва да се повиши, заяви премиерът Кирил Петков по време на  парламентарния блиц контрол и в отговор на въпрос на Драгомир Стойнев от БСП. Той отбеляза, че правителството ще направи пълен анализ за развитието на енергийния сектор като това ще стане съгласно клаузите на коалиционното споразумение, както и при отчитане на националните интереси на страна. "Ще направим целия анализ заедно, за да имаме една енергийна система, която ще бъде конкурентоспособна", подчерта премиерът.

Като едно голямо предимство на страната ни министър-председателят посочи това, че имаме атомна електроцентрала.
Премиерът наблегна и на възможностите, които дава използването на геотермалната енергия. Според него тя е  "българско богатство", което не използваме.

В страната ни преобладават находищата с температура от 37 до 50 °C. В Южна България преобладават топлите и горещите (хипертермалните) води. Хипертермални минерални води има предимно в долината на Струма, Места, северното подножие на Западните Родопи. Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (103 °C - пренагрята вода).

От години вече геотермалната енергия се използва широко в много страни по света за отоплението на сгради, например, Швеция и Финландия, както и за производството на електрическа енергия (Исландия).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във