Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кантората "Уайт енд Кейс" ще защитава България в арбитража с ЕВН

България отново е ангажирала една от най-авторитетните адвокатски кантори - "Уайт енд Кейс" да защитава интереса на България в заведеното от ЕВН арбитражно дело във Вашингтон. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Кантората защитаваше страната ни в арбитража в Париж заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". 

Сега екипът на кантората провежда срещи с представители на ДКЕВР и подготвя първата защита, която ще представи на арбитражния трибунал, каза Горанов. Той припомни, че международното арбитражно дело е заведено от ЕВН на 25 юни 2013 година. Дружеството претендира за парично обезщетение в размер на 600 млн. евро заради загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторните решения в енергийния сектор в периода от 2004 до 2014 година.

Оплакванията на ЕВН се основават на Спогодбата за взаимна защита и насърчаване на инвестициите между България и Австрия, каза Горанов. Спогодбата предвижда пълна сигурност и защита на инвестициите и изисква страната-домакин да предостави неприкосновеност на инвестициите. ЕВН претендира, че са му нанесени щети чрез законодателните решения в страната.

Горанов информира още, че другите две електроразпределителни дружества - ЧЕЗ и "Енерго-Про", са изпратили предложения за доброволно разрешаване на споровете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във