Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАНДИДАТЪТ ЗА ИНКОМС ВЪРТИ БИЗНЕС С АСОВЕ

За многострадалния Инкомс Телеком холдинг най-сетне се очертава реален шанс да спечели от приватизационната лотария. Както обяви в началото на седмицата изпълнителният директор на АП Левон Хампарцумян, американската фирма Си Пи Си е подала оферта за покупката на 75% от капитала на холдинга и за остатъчните миноритарни държавни дялове в неговите дъщерни дружества Инкомс - Институт по радиоелектроника и технологии - София, Инкомс - системи и електронна техника - Русе и Инкомс - Битова техника - София.
От фирмата Ърнст енд Янг, която консултира Си Пи Си по проектосделката за Инкомс, поясниха за в. БАНКЕРЪ, че клиентът им има сериозен бизнес - от разработването и конструирането на машини, матрици и инструментална екипировка до изграждането на цели заводи. Индустриалната групировка, включваща осем компании, базирани в различни точки на света, била доставчик на автомобилни гиганти от ранга на Дженеръл мотърс, Форд и Крайслер. Със съоръженията на Си Пи Си били оборудвани над 30 компании от Америка, Европа и Азия, които държат почти 40% от световното производство на автомобилни джанти. Сред клиентите на Си Пи Си се сочат и поделенията на Би Би Ес в Германия и Италия, американските фирми Хайес Лемерц Интернешънъл, Америкън Рейсинг и Прогресив, канадската Норанда и тайванската Ейс Уийлз. През последните години вертикалната интеграция между компаниите на Си Пи Си се задълбочавала чрез навлизането им в електрониката и електротехниката.
За редовия български данъкоплатец обаче вероятно ще е по-важен фактът, че от 1994 г. американската групировка инвестира и у нас. Си Пи Си е почти 100-процентен собственик на приватизирания през 1995 г. севлиевски завод Оригинал, специализиран в проектирането и производството на инструментална екипировка, детайли и изделия от алуминиеви сплави. От 1995 г. същите американци са мажоритарни собственици и на плевенското предприятие Илинден, произвеждащо машини за леярската промишленост. През 1998 г. още едно плевенско дружество - Технология на металите, е купено от Си Пи Си. От 1999 г. компанията държи мажоритарния акционерен пакет и в мездренското предприятие Техкерамик, производител на електротехнически елементи и керамични и бутала.
От Си Пи Си твърдят, че продукцията и на четирите български завода успешно се реализира, и то предимно в чужбина, защото е напълно конкурентоспособна на международните пазари. Дали подобен успех ще споходи и дружествата от системата на Инкомс Телеком холдинг, ако и те станат притежание на американския инвеститор, сега е трудно да се прогнозира. Но явно това май ще е последният и единствен шанс за оцеляването на холдинга, който изпрати финансовата 2000 г. със загуба от 4.922 млн. лева. Пък и по неизвестни причини вторият потенциален кандидат за него, в лицето на софийското ЕООД Милара, което закупи информационен меморандум, в крайна сметка не подаде оферта и се отказа от състезанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във