Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАНДИДАТЪТ ЗА ДЗИ СЪДИ ПОЛСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

ЮРЕКО Е ИЗХВЪРЛЕН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА Пи Зет Ю


Холдингът Юреко Би Ви (Eureko B.V.) е формиран като паневропейска структура със седалище в Амстердам. Юреко обединява дейността на членовете си в международен план и съдейства за привличането на нови компании партньори от европейските страни. Холдингът е създаден през 1992 г. от холандската Achmea, английската Friends Provident, датската Topdanmark и LF Group - Швеция. През ноември 1993 г. към тях се присъединява португалската финансова групировка BPC Group, а през октомври 1996 г.- немската Gothaer (сега Parion). През септември 1998 г. в холдинга идва и Swiss Mobiliar, а през март 2000 г. в паневропейската структура се включва френската застрахователна компания MAAF Assurances.


В момента Юреко има дялове в застрахователни компании от 17 различни европейски страни. В Източна Европа има бизнес в Словакия и Полша. През 1997 г. холдингът закупи 80% от словашкия Юнион (Union), а в края на 1999 г. купува и 30% от полската Пи Зет Ю (PZU), като цената на тази сделка е 669 млн. евро. Последната инвестиция на Юреко е на път да се окаже първата грешна стъпка на финансовия холдинг от създаването му насам. Само за осем години, откакто съществува, Юреко влезе в топ'20 на европейския застрахователен пазар, където място имат все компании с над стогодишна история. Бляскавото развитие на Юреко е на път да бъде помрачено от развихрилия се наскоро около него скандал в Полша.
В края на миналата седмица (12 януари) полското министерство на финансите обяви, че на проведеното ден по-рано заседание на надзорния съвет на Пи Зет Ю (най-големия застраховател в страната) е избран нов управителен съвет, а за негов шеф - Роберт Муразко. В началото на януари консорциумът на паневропейския застраховател Юреко и полската БИГ Банк Гдански, които в края 1999 г. закупиха 30% от Пи Зет Ю, напуснаха общото й събрание. Мотивът за този демонстративен акт бе обяснен от представители на Юреко с това, че министерството е нарушило приватизационното споразумение, забранявайки избора на представители на консорциума в надзорния съвет. Полското Министерство на финансите, което контролира 56% от компанията, извърши наказателна акция сред някои от акционерите, като изгони окончателно представителите на Юреко от управлението на застрахователното дружество и ги замени с членове, подкрепяни от правителството.
Юреко и местният му инвестиционен партньор БИГ Банк Гдански (ББГ) са се зарекли да дирят финансово обезщетение по правни и дипломатически пътища и категорично декларираха, че не са склонни да се откажат от 30-процентния си дял.
Диспутът между холандския застраховател и полското правителство тлее още от миналата година и е съпроводен с много съдебни процедури и следствия. Връхна точка в него обаче се оказа заведеното миналия ноември от полското финансово министерство дело, с цел да се анулира продажбата. Тогава министърът на финансите Анджей Кроновски намекна, че водената от Юреко война ще унищожи Пи Зет Ю. Кроновски изрази и недоволството си, че представителството на Юреко и ББГ в управителния съвет Пи Зет Ю е твърде голямо за дела им в компанията.
Отговорът, който даде на тези нападки изпълнителният директор на Юреко Ернст Янсен пред западни журналисти, е, че полското правителство иска да елиминира една от най-големите чуждестранни инвестиции в страната, нарушавайки приватизационния договор, а това осквернява правните норми.
Разногласията между холандския застраховател Юреко и полското Министерство на финансите за управлението на Пи Зет Ю хвърлиха сянка върху приватизационните усилия на страната и възпряха чуждестранните инвеститори, категорични са експертите.
Паневропейският застраховател Юреко е и сред кандидат-купувачите на българския държавен застраховател ДЗИ. Според хора от нашето приватизационно ведомство, именно представители на холандския холдинг са подходили най-сериозно в предварителната част на приватизационната процедура. Самите мениджъри на паневропейския застраховател многократно декларираха пред българските медии, че гледат много сериозно на инвестиция като покупката на контролния пакет с акции от ДЗИ. Интересно е дали сегашните проблеми на Юреко в Полша няма да рефлектират негативно върху предстоящата у нас приватизационна процедура за най-големия български застраховател. Скептиците смятат, че разочарован от бюрокрацията на Изток, международният застрахователен холдинг ще се оттегли от наддаването за ДЗИ. Според оптимистите обаче, именно временните затруднения на Юреко в Полша ще ги мотивират за победа в наддаването за държавния ни застраховател.

Facebook logo
Бъдете с нас и във