Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАНДИДАТИТЕ ЗА ВТОРИЯ GSM ЗАПОЧНАХА ДОГОВОРКИТЕ

Очевидно не всички кандидати, закупили книжа за участие в търга за лиценз за втори GSM у нас (засега 23 на брой), са решили категорично, че ще участват в него. И причината не е във високите за нашите ширини изисквания като брой абонати, опит и практика в бранша, а продължаващите неясноти около т.12 в обявата за конкурса в Държавен вестник. Според нея резултатите от насроченото за 15 декември наддаване трябва да се вземат предвид и при приватизацията на БТК, и при даването на лиценз за трето поколение мобилни мрежи (известни със съкращението UMTS). Експертите прогнозират, че цената на втория лиценз за GSM ще е между 60 и 100 млн. щ. долара. Но ако придобиването му ще означава безпроблемно закупуване и на БТК, заедно с лиценз за UMTS, ситуацията във финансово отношение се променя значително.


Няма спор, че собствеността върху Българската телекомуникационна компания ще е сериозно предимство заради възможността да се ползват изградените линии. Монополистът може да откаже предоставянето им под наем на останалите мобилни оператори и тогава те ще изпитат същите проблеми, които сега има МобилТел. Ето защо, ако кабинетът прибави подобен бонус, е логично цената за втория GSM да достигне и до 200 млн. щ. долара. Като най-добър се препоръчва вариантът на новия му собственик да се предостави миноритарен пакет от БТК, а останалите акции да се продадат на фондовата борса няколко години след приватизацията. В крайна сметка, убедени са експертите, така общият финансов резултат от продажбата на телекомуникационната компания и втория GSM-лиценз значително ще надхвърли предлаганите от консорциума Кей Пи Ен- ОТЕ 600 млн. щ. долара.


Междувременно в.БАНКЕРЪ научи, че някои от кандидатите за конкурса на 15 декември вече кроят планове за обединяване на усилията си, при положение че цената на лиценза надвиши определени граници. Идеята е наддаването да продължи само единият от операторите, а след като придобие втория GSM, другият да закупи определен дял от дружеството. Предварителните оценки на част от претендентите са, че за развитие на мрежата ще е необходимо да се инвестират около 200 млн. щ. долара, или повече, отколкото похарчи МобилТел. Обяснението е, че вторият GSM ще работи освен на 900 и на 1800 МHz, а за тази честота трябват много повече базови станции, за да се осъществи покритие.


Отговорите на повечето въпроси, които сега смущават операторите, се очакват да дойдат след проточилите се вече над два месеца преговори с посредника по приватизацията на БТК - Дойче банк Ю Кей (Deutsche bank UK). Основен проблем в тях е искането на лондонските банкери да получат правото сами да водят преговори с инвеститорите, без участието на работната група, и да предоставят договорената сделка за одобрение на надзорния съвет на Агенцията за приватизация, Министерския съвет и парламента. Според добре осведомени източници министър Антони Славински вече бил близо до постигането на компромис.


Предполага се, че един от най-сериозните играчи в надпреварата за втория GSM ще е добре познатата ни гръцка ОТЕ. Вероятно тя ще участва чрез консорциум между мобилния си оператор КосмОТЕ и притежаващата 26% от неговите акции норвежка телекомуникационна компания Теленор. В момента тече процедура по приватизацията на ОТЕ и мениджърите й по всякакъв начин се стремят да увеличат стойността й. Освен това от Атина потвърдиха, че продължават да проявяват интерес към БТК и към лиценза за втори GSM-оператор. Както е известно, ОТЕ е собственик на телекомуникационни оператори в Сърбия, Румъния и Армения и е кандидат за приватизацията на македонския телеком.


Много трепети предизвика намерението на БТК и тя да участва в конкурса в консорциум с американска или канадска фирма. През седмицата в пресата се появиха спекулации, че става въпрос за най-голямата американска телекомуникационна компания АТТ, която заедно с Бритиш телеком е в консорциума Консерт. Според експерти обаче е малко вероятно ATT да се включи в наддаването, защото досега не е проявявала интерес към инвестиции в Централна и Източна Европа. Но до заветния 15 декември има още много време и поне в медийното пространство може да се появи кой ли не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във