Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кандидат за концесията на "Летище София" предлага да строи национален стадион за 600 млн. евро

Британският Manchester Airport Group заяви готовност да направи инвестиция в размер на 600 млн. евро за строеж на нов национален стадион. Предложението е част от офертата на консорциума кандидат за концесията на "Летище София". В официалната позиция на оператора се казва, че "Консорциум Витоша" (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG) предлага да вземе дейно участие в развитието на Airport City Sofia (Летищен град София), който ще включва нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от "категория 4", подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителен бизнес зони София, както и такива за развлечения.

Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

Както "Банкеръ" вече писа, концесията на "Летище София" е на самия финал. Добре известно е, че пет международни консорциума подадоха оферти, които в следващите три месеца ще бъдат оценени и класирани, а след това ще се премине към "обвързване" с победителя в търга за следващите 35 години. 

Основен конкурент на британският оператор е Aeroport de Paris, който си партнира с турската фирма TAV. Те предлагат концесионно плащане на година в размер на 32.82 млн. евро и 908 млн. евро инвестиции.  Съвместната оферта на оператора в Копенхаген и швейцарката компания Sauerwein & Schaefer Bau предвижда 26.5 млн. евро годишно за държавния бюджет. Летище "Мюнхен" и фонда Meridiam са готови на концесионно плащане на година в размер на 24.542 млн. евро и 608 млн. евро инвестиции. Германският кандидат Fraport дава 21 млн. евро годишно за концесията и е склонен да инвестира 616 млн. евро

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във