Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАНДИДАТ ЗА БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС ЩЕ ИНВЕСТИРА 16.5 МЛРД. ДОЛАРА

Газпромнефт, както бе прекръстена енергийната компания на Роман Абрамович Сибнефт, след като бе продадена на Газпром, ще запази своята самостоятелност, съобщиха от пресцентъра на руския газов монополист. Освен това нефтената компания ще финансира своята инвестиционна програма със собствени средства, без да привлича пари от холдинга.
До 2020 г. Газпромнефт ще вложи за своето развитие 16.5 млрд. долара. В сферата на нефтопреработката и търговията нейната дейност ще бъде насочена към разширяване на преработващи мощности, износ на добиваното черно злато, както и развитие на търговската мрежа, се твърди в съобщението на Газпром.
На свое заседание на 25 май ръководството на руския енергиен гигант е решило също така Газпром да изкупи от руското правителство контролния пакет от Московския нефтопреработващ завод.
Преди десетина дни нефтената компания на Газпром бе определена като координатор от руска страна на проекта за изграждане на нефтопровода Бургас - Александруполис. Очаква се през юни да бъде подписано ново междуправителствено споразумение за трасето и да се формира проектната компания, която да подготви и осъществи строителството на съоръжението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във