Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кандидат-инвеститорите на АЕЦ „Белене” могат да подадат обединена оферта

Компаниите - кандидати за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене” могат да подадат обединено заявление. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на годишната среща на правителството с бизнеса, организирана от Американската търговска камара.

"Към момента няма подадена обединена оферта, но такава е възможна. В хода на воденето на преговори, преди всичко на подаването на обвързващи оферти, са възможни - така предполага процедурата, са възможни различни комбинации, стига участниците в тази процедура да намерят съответно допирни точки“, каза Петкова, цитирана от БНР.

На 10 октомври очакваме гръцкият министър на околната среда и енергетиката да бъде в България, и да бъде подписан договорът за финансиране между Българския енергиен холдинг и Европейската инвестиционна банка и съответно между БЕК и Ай Си Джи Би".  Заемът от Европейската инвестиционна банка възлиза на 110 млн. евро.

В края на изминалата седмица Петкова заяви, че е оптимист относно изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, целта беше да стигне максимално широк кръг заинтересувани лица, каза Петкова. Искахме тя да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион“, допълни министърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във